Ecowerf haalt tijdelijk asbest op aan huis

18 januari 2022 | 10u09 | Gepost door annpeeters
ecowerf
Ben jij een van die vele Vlamingen die nog asbestleien of oude golfplaten met asbest heeft liggen? Bij Ecowerf loopt een tijdelijk project om mensen aan te moedigen om asbestplaten in te leveren.

In Vlaamse huizen en gebouwen zit nog veel asbest. De Vlaamse regering streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Ook EcoWerf wil samen met de lokale besturen haar steentje bijdragen om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. Daarom organiseert EcoWerf met behulp van subsidies van de Vlaamse regering de ophaling van asbest aan huis en de milieuveilige opslag ervan.

Ook voor verenigingen, scholen en kmo's

EcoWerf focust op hechtgebonden asbest in de vorm van golfplaten en leien, met een maximum dakoppervlakte van 150 m². Andere hechtgebonden asbesttoepassingen zijn toegelaten mits toestemming van de asbestcoach.  Ongebonden (losse) asbest, bijvoorbeeld verwerkt in plaasterisolatie rond verwarmingsbuizen, is niet toegestaan: hiervoor kan je terecht bij een erkend bedrijf. Voor gebonden asbest kan jij als inwoner van het werkingsgebied van EcoWerf gebruik maken van de nieuwe dienstverlening, maar ook lokale besturen, verenigingen, kmo's en scholen komen in aanmerking. 

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

Wens je jouw asbest te laten ophalen aan huis, vul dan het aanvraagformulier in. De asbestcoach van EcoWerf neemt vervolgens contact met je op en plant een huisbezoek in. De asbestcoach komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken aan 30 euro per zak. De asbestcoach overhandigt een brochure met veiligheidsinstructies en licht deze toe. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Op de afgesproken datum komt een ophaalwagen van EcoWerf de asbestzakken ophalen en vervoert deze veilig naar de gespecialiseerde verwerker.

OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaal je als inwoner slechts 30 euro per asbestzak: dit bedrag is vastgelegd door OVAM en geldt in heel Vlaanderen. Elk gezin kan gebruik maken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. In de prijs is inbegrepen dat de asbestcoach op voorhand ter plaatse langskomt, dat EcoWerf het asbest aan huis komt ophalen en zorgt voor de milieuveilige verwerking. Per aanvraag ontvang je 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall).

Lees meer over