‘Echo’, een op beweging reagerende installatie brengt licht in donkere dagen in bibliotheek Tweebronnen

28 november 2022 | 11u34 | Gepost door annpeeters
licht
De Bib Leuven Tweebronnen pakt tijdens de donkere wintermaanden uit met de lichtinstallatie ‘Echo’, een op beweging reagerende installatie van het artistiek collectief tBEDRIJF. 

Het kunstwerk bestaat uit een zwevend oppervlak van 120 filamentlampen –gloeilampen met daarin een staafvormig LED-element. ​ Die vormen een complexe boog binnen een strakke staalstructuur. “Bibbezoekers kunnen zodra het donkerder wordt in de namiddag, de installatie met aan- en-uitknippende lampen bewonderen op de patio tussen de volwassenen- en de kinderafdeling”, vertelt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (Vooruit). ​ “Het kunstwerk is een lichtgevende echo van de beroemde choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker die hier in Leuven gefilmd werd. Zowel de dansvoorstelling als de architectuur van het Tweebronnengebouw hebben een sterk repetitief ritme. Ik ben heel fier dat we op deze manier dans, architectuur en lichtkunst kunnen samenbrengen en presenteren aan iedereen.”

fABULEUS danst Rosas
In 2012 bracht het Leuvense stadsgezelschap fABULEUS in het kader van het project ‘Re: Rosas’ een eigen versie uit van de stoelenfrase van ‘Rosas’ met Anne Teresa De Keersmaeker. Op vraag van de Bib Leuven danste fABULEUS tien jaar later een nieuwe bewerking in het Tweebronnengebouw. Tijdens het creatieproces van ‘fABULEUS danst Rosas’ filmde tBEDRIJF de dansinterpretatie en zette ze de beweging die ze capteerden om in data, via een beeldalgoritme. Deze data sturen de nodige pulsen aan die de lampen van ‘Echo’ in een bewegend patroon doen opgloeien.

Met het zwevende vlak van 120 lampen creëert tBEDRIJF een interactieve lichtwolk die hulde brengt aan de Leuvense architecturale erfenis en de inspirerende creatieve omgeving waar ‘Echo’ fonkelt op het ritme van ‘Rosas danst Rosas’.

Lees meer over