Duik in het verleden tijdens de Vlaamse Archeologiedagen in Leuven
“Als erkende onroerenderfgoedgemeente zet Leuven zich extra hard in om een brede doelgroep te betrekken bij de historiek van onze stad”, zegt Carl Devlies, schepen van Onroerend Erfgoed (CD&V). “De Vlaamse Archeologiedagen vormen al sinds de eerste editie in 2018 een uitgelezen kans om archeologie in je buurt te beleven. Onze bodem zit vol boeiende verhalen, die jong en oud laten kennismaken met hoe we vroeger leefden. Tijdens het Pinksterweekend kan je het volledige traject van een archeologisch artefact volgen: van opgravingen over vondstverwerkingen tot tentoonstellingen in musea.”
Op het Ladeuzeplein trapt het Forum Vlaamse Archeologie het verlengde weekend af met een unieke les Archeo-robics. Op ludieke wijze wordt archeologie gecombineerd met eighties aerobics, om zo te laten zien dat beide perfect hand in hand kunnen gaan.
Liefhebbers van het echte archeologische veldwerk kunnen op vrijdag en zaterdag terecht op het binnenplein van het Arenbergkasteel. Hier kunnen bezoekers de proefsleuven bekijken en uitleg krijgen van archeologen van de KU Leuven. Daarnaast worden er ook rondleidingen aangeboden in delen van het kasteel en in de historische tuinen.
Workshops en een tentoonstellingen
In het Erasmushuis tonen de Leuvense stadsarcheologen zaterdagnamiddag hoe ze zich voorbereiden en te weten komen waar ze juist moeten graven. Aan de hand van oude kaarten en plannen, gegevens uit het landschap en de bodem leren ze je hoe het archeologisch voortraject in zijn werk gaat. Tijdens een workshop kan je ook zelf aan de slag gaan.
Dierenbeenderen zijn ook een belangrijke informatiebron voor archeologen. Door ze te bestuderen, komen ze meer te weten over eetgewoontes en handelsnetwerken. Dierlijk bot werd ook lang als grondstof gebruikt voor allerlei voorwerpen. Een archeozoöloge van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geeft zaterdag aan de hand van opgegraven botmateriaal meer uitleg over wat dierenbeenderen ons allemaal kunnen vertellen en wat de mens in het verleden met deze botten deed.
Al meer dan 10.000 jaar bakken mensen potten om dingen in te bewaren, uit te drinken of met te koken. Studenten archeologie verzorgen zaterdagnamiddag een workshop waarin bezoekers ontdekken hoe potten vroeger werden gemaakt. Nadien kunnen ze zelf aan de slag met klei.
De tentoonstelling ‘Eeuwenoud, springlevend’: archeologie in Leuven’, samengesteld door studenten archeologie, neemt bezoekers mee op een reis doorheen 15.000 jaar aan vondsten uit groot Leuven. Aan de hand van resultaten van verschillende recente opgravingen wordt het verhaal van onze stad verteld.
Het gedetailleerde programma vind je op www.leuven.be\archeologiedagen. Voor sommige zaken moet je vooraf inschrijven.