‘Driven by Health’ polst naar het mentale welzijn bij onze jongeren

man
Op dinsdag 15 juni kijkt een panel van experten naar de impact van het voorbije coronajaar op het mentaal welzijn en de veerkracht van onze op jongeren (16 tot en met 25 jaar). Prof. Inez Germeys (KU Leuven), prof. Maarten Vansteenkiste (UGent), Tom Van Daele (Te Gek?!) en jongerenadviseur van de Vlaamse Jeugdraad Loredana Cremery zullen er dieper ingaan op de actualiteit en hun blik richten op de toekomst.

“Het mag nu wel stilaan gedaan zijn, wij mogen bijna niks meer…” Wie zelf kinderen heeft, of vaak in contact komt met jongeren herkent deze zin wellicht. De coronacrisis is voor niemand een pretje, maar zeker ook niet voor de 16- tot 25-jarigen uit onze maatschappij.

Het lijkt alsof de versoepelingen op dit moment broodnodig zijn voor de jongeren. Immers, uit een recent onderzoek van het GEMS blijkt dat jongeren erg kwetsbaar zijn voor de psychologische tol van de coronamaatregelen. Ze missen verbondenheid, autonomie en geloof in eigen kunnen. Welke gevolgen zullen deze mentale kwesties hebben op hun ontwikkeling?
Tegelijk groeide ook de kritiek op jongeren de voorbije weken. Sommigen zien hen als verwend en egoïstisch – denk maar aan La Boum of de overrompelingen in parken - of verwijten hen de gevolgen niet serieus te nemen. Maar kunnen we iedereen wel over dezelfde kam scheren? Wellicht niet. En hoe kijken jongeren dan zelf naar hun leeftijdsgenoten?

Deze en vele andere vragen behandelt ons vierkoppig panel met de nodige expertise.

Dirk Dewolf (Administrateur-Generaal Zorg & Gezondheid) en psychiater Dirk De Wachter leveren hun inzichten via een video-bijdrage.

Van 2019 naar 2021 en verder…

Moderator Jan Hautekiet stelt de juiste vragen en begeleidt het gesprek vanuit drie standpunten:

  • Verleden: Wat is de mentale impact van anderhalf jaar ‘niets mogen’? Hoe hebben de jongeren deze maanden beleefd, en wat vonden ze van al die maatregelen?
  • Heden: De maatregelen doven met mondjesmaat uit, maar de motivatie slinkt om ze te volgen. Hoe gaan de jongeren hiermee om, hoe staan zij tegenover hun beurt in de vaccinatiecampagne?
  • Toekomst: Geven de aangekondigde versoepelingen mentale rust? Hoe gaan onze jongeren de zomer in? En wat nemen ze mee uit deze bizarre periode?


Prof. Dirk De Wachter (KU Leuven) en Dirk Dewolf (Agentschap Zorg & Gezondheid) delen hun inzichten met de panelleden 

Vier experts zullen met elkaar ‘live’ in gesprek gaan en worden daarbij via vooraf opgenomen video-bijdrages ondersteund door psychiater Dirk De Wachter en administrateur-generaal van het Agentschap Zorg & Gezondheid, Dirk Dewolf. Ook zal de mening van de ‘man of vrouw in de straat’ worden meegenomen, met speciale aandacht voor de mening van de jongeren. Inschrijven is gratis – reeds 750 deelnemers zullen dit toppanel volgen. We nodigen u dan ook van harte uit om dit online panelgesprek bij te wonen.

Registreren kan gratis via de website van  Driven by Health. Het panelgesprek gaat door op dinsdag 15 juni 2021 van 20u tot 21u30.

Lees meer over