Dorien Meulenijzer stopt na vier jaar als voorzitter van Leuvense gemeenteraad

Meulenijzer
Dorien Meulenijzer, voorzitster van de Leuvense gemeenteraad, heeft beslist om een stapje terug te zetten binnen de Leuvense gemeenteraad. "Vanaf 1 januari 2023 zal ik mijn functie als voorzitter van de raad neerleggen. Ik behoud wel het engagement van gemeenteraadslid", zegt ze.

"Op 26 oktober 2022 was ik zes jaar actief als politica. Het begon allemaal in 2016 met de aanstelling als OCMW raadslid door Louis Tobback. Het was een zeer leerrijk traject, maar ook eentje met ups en downs. Maar één ding staat boven water. Dat is de passie die ik nog steeds voel om iets te veranderen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Daarom kies ik vandaag om me daar terug sterker voor in te zetten. Het betekent ook dat ik de Leuvense gemeenteraad een stukje uit handen zal geven. Vanaf 1 januari 2023 zal ik mijn functie als voorzitter van de raad neerleggen. Ik behoud wel het engagement van gemeenteraadslid", zegt Meulenijzer.

"Na vier jaar aan het roer van de Leuvense gemeenteraad heb ik het gevoel een eerste fase van de modernisering van de raad te hebben afgerond. Daarbij stond het inhoudelijk versterken van het debat, het digitaliseren van de gemeenteraad en het creëren van een kennisnetwerk met de andere centrumsteden centraal. De stad Leuven was één van de eerste centrumsteden in Vlaanderen die een digitale ontsluiting van de gemeenteraad en zijn commissies realiseerde tijdens de covidperiode. Leuvense inwoners kunnen nu nog steeds de raad en zijn commissies volgen via een live videostreaming. Ik vernieuwde ook het huishoudelijk reglement, waarmee onder meer een spreekklok werd ingevoerd en de drempel voor burgerinitiatieven verlaagd werd", aldus Meulenijzer.

"Nu kies ik ervoor om me terug in te zetten op andere professionele doelen waaronder mijn bedrijf FixAbility BV waarbij ik advies geef over de thema’s handicap, zorg en toegankelijkheid. Deze passie zal zeker ook nog terugkomen in mijn engagement als raadslid. Ik geloof nog steeds voor de volle 100% in de inclusieve stad die het team van burgemeester Ridouani wil realiseren. Ik wil iedereen expliciet bedanken voor de samenwerking de afgelopen jaren: eerst en vooral de raadsleden vanuit meerderheid én oppositie. Ik ben heel tevreden met de sterke debatten die we de afgelopen jaren gevoerd hebben binnen een gemeenteraad met meer dan de helft nieuwe raadsleden die een enorme groei hebben doorgemaakt. Ook de leden van de administratie wil ik expliciet bedanken voor hun inspanningen om kwaliteitsvolle dossiers en presentaties te brengen voor de raad. Tot slot wil ik ook de inwoners bedanken voor hun aanwezigheid tijdens de zittingen en de sterke burgerdossiers die geagendeerd werden op de raad. Mijn collega Hannes De Geest zal mij opvolgen als voorzitter. Ik wens hem veel succes toe in deze nieuwe functie", zo besluit Meulenijzer.

Lees meer over