Dit heeft het overlegcomité beslist

kapper
Naar aanleiding van een verdubbeling van de coronacijfers op twee weken tijd, kwam het overlegcomité vervroegd samen.

Het overlegcomité heeft gekozen voor een paaspauze van 4 weken, beginnende op zaterdag 27 maart 2021:

* vanaf maandag is er geen contactonderwijs én geen afstandsonderwijs in het lager, secundair en hoger onderwijs. De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs,  deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Dat wil zeggen dat de paasvakantie een week eerder begint. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie. Kleuterscholen blijven open.

Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau. 

Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.

* in niet-essentiële winkels kan men vanaf zaterdag enkel winkelen op afspraak, maximum met 2 personen die onder hetzelfde dak wonen.

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.  

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.  


* niet-medische contactberoepen moeten sluiten. 

Dit betreft onder meer:

  • de schoonheidssalons;
  • de niet-medische pedicurezaken;
  • de nagelsalons;
  • de massagesalons;
  • de kapperszaken en barbiers;
  • de tatoeage- en piercingsalons.

* het aantal mensen dat buiten mag samenkomen wordt teruggebracht naar 4

  De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal vier. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.

* niet-essentiële reizen blijven verboden

Niet-essentiële reizen tijdens de paasvakantie blijven verboden. De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.

* telewerk blijft verplicht en wordt streng gecontroleerd

De controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt.

Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden. 

* de avondklok blijft gelden van middernacht tot 5 uur

* betogingen: Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg is beperkt tot 50.

* niet-essentiële verplaatsingen blijven mogelijk (uitstappen in eigen land, e.d.)

Lees meer over