Dirk voert je langs de verborgen geschiedenis van Leuven

8 mei 2020 | 12u27 | Gepost door redactie
Dirk voert je langs de verborgen geschiedenis van Leuven
Nu we omwille van corona niet meer op reis kunnen, kijken we met andere ogen naar stad en buurt. We ontdekken verborgen pareltjes en staan stil bij gevels en tuinen die we vroeger argeloos voorbijliepen. Dirk Baro (69) uit Kessel-Lo helpt daarbij graag een handje. “Alleen op stap gaan hoeft zeker niet saai te zijn. Met mijn wandelingen, fiets- en zoektochten wil ik mensen prikkelen”, vertelt de stadsgids van Leuven+.
Het bericht Dirk voert je langs de verborgen geschiedenis van Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leuven is al sinds eeuwen een zorgstad en werd in het verleden meermaals door epidemieën getroffen. Dirk combineerde een aantal wandelingen over dit thema tot een boeiende fietstocht: “Wist je dat er op de stedelijke begraafplaats een gedenkheuvel is voor de slachtoffers van de cholera-epidemie in de 19de eeuw? Die ziekte hield vooral lelijk huis in de vele gangen waar de arme bevolking woonde. En hoorde je al dat er in de Ziekelingenstraat in de middeleeuwen een kapel was met een afzonderingshuis voor melaatsen? De fietstocht eindigt trouwens bij de Sint-Jacobskerk aan het standbeeld van Damiaan. Die pater kennen we allemaal van zijn werk bij de melaatsen”.

Dirk woont in de buurt van het Michottepark in Kessel-Lo, waar hij al jaren actief is in de buurtgroep die allerlei activiteiten organiseert zoals een buurtfeest en een nieuwjaarsreceptie. Dirk staat in voor de herfstwandeling, waar een zoektocht aan voorafgaat. Samen met collega-gids Filip Jacobs stippelde hij ook een architectuurzoektocht uit in de vlakbij gelegen Belle Vue-wijk.

Daarnaast is Dirk ook vrijwilliger in stedelijk buurtcentrum Mannenstraat aan de Mgr. Van Waeyenberghlaan: “Ik draai mee in ‘Polparol’, een praatcafé dat een mooie mix realiseert tussen buurtbewoners en mensen die uit een begeleidingstraject komen. Dat komt een beetje door mijn verleden: ik heb vroeger altijd in de psychiatrie gewerkt.”

Tijdens de coronaperiode heeft Dirk zich nog niet verveeld. “Ik ben nogal een bezige bij”, geeft Dirk toe. “Zo maak ik in mijn kelder glasramen en beeldhouwwerken. En ik fiets veel meer dan vroeger. We hebben hier aan Boven-Lo heel wat hellingen en ik merk dat ik die nu veel vlotter oprijd dan een paar jaar geleden”. Toch begint het soms te knagen: “We hebben 4 kleinkinderen, waarvan eentje nog maar 3 weken oud is. Gelukkig bestaan er onlinekanalen zodat we hen toch nog kunnen zien”.

Leuven+ biedt je tijdens deze coronacrisis gratis de beschrijving van een aantal individuele wandelingen en fietstochten aan. Je kan ze downloaden op hun website.

Buurtwandeling Mannenstraat
Andere wandelingen van Leuven+

Het bericht Dirk voert je langs de verborgen geschiedenis van Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over