Dijledal wil bijna 17.000 zonnepanelen plaatsen op meer dan 800 daken

5 maart 2020 | 15u35 | Gepost door redactie
Dijledal wil bijna 17.000 zonnepanelen plaatsen op meer dan 800 daken
De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal zet haar schouders onder de klimaatambities van Leuven. De huisvestingsmaatschappij wil de komende jaren bijna 17.000 zonnepanelen installeren. Om dat te realiseren, is Dijledal lid geworden van de nieuwe coöperatie ASTER, een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor sociale huisvestingsmaatschappijen (VVH). “Op die manier kunnen we snel en veel zonnepanelen leggen, wat niet alleen goed is om de uitstoot te verminderen, maar ook om de energiefactuur van sociale huurders te verlagen”, zegt Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal.
Het bericht Dijledal wil bijna 17.000 zonnepanelen plaatsen op meer dan 800 daken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Woensdagavond zette de raad van bestuur van Dijledal het licht op groen om lid te worden van ASTER. Die coöperatie is opgestart door de VVH en heeft als doel om duurzame initiatieven bij sociale huisvesting te realiseren. Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen intekenen en op ondersteuning rekenen. Dijledal is de 48ste huisvestingsmaatschappij die instapt. Europa financiert het project via ELENA (European Local Energy Assistance).

Dijledal kan op 816 van haar daken 16.707 zonnepanelen leggen, goed voor 914 ton minder CO2. “Zo willen we bijdragen aan een klimaatneutrale stad”, zegt Stockman. “En minstens even belangrijk is de besparing die onze huurders op hun energiefactuur zullen zien. In totaal zullen de energiekosten met 167.945 euro per jaar dalen.”

Niet alle daken van het patrimonium van Dijledal zijn goed gepositioneerd om zonnepanelen op te leggen. “Maar dat betekent niet dat die huurders geen lagere kosten zullen hebben. We hanteren een principe van solidariteit, waarbij de energiewinsten gedeeld worden met alle huurders, niet alleen met de huurders wiens dak geschikt is voor zonnepanelen.”

Het bericht Dijledal wil bijna 17.000 zonnepanelen plaatsen op meer dan 800 daken verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over