Dertien jonge kunstenaars bouwen eigen expo: OPENBARE WERKEN

22 augustus 2019 | 10u53 | Gepost door redactie
Dertien jonge kunstenaars bouwen eigen expo: OPENBARE WERKEN
Op donderdag 29 augustus om 20 uur komen dertien jonge kunstenaars voor het eerst officieel naar buiten met OPENBARE WERKEN: een eigen expo die vier dagen te bewonderen is in het STADHUIS van MIJNLEUVEN. De kunstenaars kregen aan het begin van de zomer in datzelfde STADHUIS een sleutel met bijhorende werkruimte om er twee maanden samen aan de slag te gaan rond het thema ‘herbestemming’. Het eindresultaat kan niet anders dan boeiend zijn.
Het bericht Dertien jonge kunstenaars bouwen eigen expo: OPENBARE WERKEN verscheen eerst op Leuven Actueel.

OPENBARE WERKEN toont een collectie van kunstwerken in de setting van een woonkamer die toebehoort aan een oude verzamelaar. “In die woonkamer staan kleurrijk geschilderde meubels en hangen prachtige textielwerken aan de muur. Je vindt er kledij die de bewoner alleen maar in zijn dromen durft te dragen en nog veel meer artistieke schoonheid”, vertelt Lander Daniëls, één van de kunstenaars. “Door al onze verschillende kunstvormen op deze manier samen te brengen, creëren we een eigen wereld”.

Het thema herbestemming bleek vooral een heel logische keuze. “Na een eerste brainstorm beseften we dat we allemaal op de één of andere manier bezig zijn met herbestemming”, vertelt fotografe Ines Vansteenkiste. “Ikzelf stel bv. een nieuwe collage samen vanuit verschillende reeksen. Maarten, een van de andere fotografen, schildert herwerkingen van zijn foto’s.  Andere zomerresidenten werken dan weer met oud textiel, gerecycleerde kaders en heel wat andere materialen.”

Dat het geen sinecure was om er een mooi geheel van te maken, bevestigt ook Luis Lambrechts. “We werken allemaal op verschillende manieren en met verschillende materialen. Een samenhangende expo die alles bij elkaar brengt, was dan ook een uitdaging. Hierin werden we gelukkig goed begeleid door Nino Govaerts, een tentoonstellingenbouwer met een sterke visie. Hij heeft ons veel bijgeleerd.”

Kunstenaars in zomerresidentie 
“Er is ongelooflijk veel jong, artistiek talent in Leuven. Zij zijn op zoek naar een ruimte waar ze de mogelijkheid krijgen zich te ontplooien, ervaringen op te doen en zich beter in de markt te zetten. En die fysieke en mentale ruimte kregen ze deze zomer in het stadhuis. Naast het feit dat ze een atelierruimte kregen om te werken aan hun kunst, werden ze vooral ook geprikkeld om zichzelf te profileren en antwoorden te vinden op vragen als: Hoe toon je jezelf voor het eerst aan de buitenwereld? Hoe organiseer je een eigen expo? En hoeveel kan je vragen voor een werk?”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

13 kunstenaars namen deel aan de zomerresidentie in het STADHUIS van MIJNLEUVEN en stellen nu tentoon. Ze stonden ook al met een pop-up art shop op de Urban Market tijdens Half Oogst.

Ook Silke Rys, creatieve duizendpoot met een passie voor textiel, voelt zich geïnspireerd. “Door deel uit te maken van de zomerresidentie en omringd te zijn door andere, jonge kunstenaars, word ik elke dag opnieuw geprikkeld om nieuwe dingen te doen en mezelf te tonen. Dat er ook zoveel toon- en verkoopmomenten zijn, maakt dat ik zelfzekerder word in wat ik doe. En dat ik het gevoel heb dat ik van mijn kunst misschien wel écht mijn leven kan maken.”

Wanneer?
Donderdag 29 augustus (vernissage van 20 tot 23 uur)
Vrijdag 30 augustus (expo van 16 tot 22 uur)
Zaterdag 31 augustus (expo van 13 tot 17 uur)
Zondag 1 september (expo van 13 tot 17 uur)

Waar?
STADHUIS van MIJNLEUVEN (zijkant historisch stadhuis), Naamsestraat 3, Leuven

Het bericht Dertien jonge kunstenaars bouwen eigen expo: OPENBARE WERKEN verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over