De MET Leuven breidt uit met een derde graad

30 januari 2023 | 10u46 | Gepost door redactie
De Met
Publi

De MET laat sinds september 2019 een frisse wind waaien door het onderwijslandschap in Leuven. De innovatieve middelbare school, die huist op de groene Scheutsite in Kessel-lo, is sindsdien volop aan het groeien. Momenteel biedt ze het eerste tot en met het vierde middelbaar aan. Vanaf volgend schooljaar komt daar het vijfde middelbaar bij. De MET groeit zo jaar na jaar verder uit tot een volledige middelbare school met zes leerjaren.

Maar wat is er nu zo uniek aan dit onderwijs? “Onze leerlingen kunnen voor een groot aantal leerdoelen (die beantwoorden aan de geldende eindtermen) hun eigen leerweg uitstippelen. Ze kunnen presentaties volgen van andere leerlingen, naar inspiratiesessies gaan of een eigen challenge (werkstuk) maken over het onderwerp. Zo leggen we een stuk autonomie bij hen en dat motiveert,” licht Annelies Somer, coördinator van De MET Leuven, uit. “Autonomie, verbondenheid en competentie, zijn de drie voorwaarden die ieder van ons nodig heeft om de levenslange goesting te behouden om te blijven leren. Je eigen agenda mogen inplannen, peer-teaching (mogen leren van andere leerlingen), en je echt mogen verdiepen in een onderwerp, zijn zaken die daaraan meewerken binnen ons systeem.”
Annelies Somers

In De MET zijn er geen jaarklassen en geen lesuren van 50 minuten. Annelies Somers: “Wij werken met kleine heterogene coachgroepen van 14 leerlingen, waar leerlingen van verschillende leerjaren en verschillende studierichtingen samen zitten. Elke groep heeft een vaste coach, die de leerlingen begeleidt bij hun leerproces en een wekelijks individueel coachgesprek heeft met hen. De lesuren hebben we vervangen door korte instructiemomenten, presentaties en samenwerkmomenten.”

Op woensdag 15 februari om 20 uur is er een online infomoment om leerlingen en ouders die interesse hebben om te starten in het eerste middelbaar of in de hogere jaren in De MET meer te vertellen over de werking. Het infomoment wordt gepresenteerd door de leerlingen zelf. Inschrijven voor het infomoment kan via www.demet.eu.

Naar De MET in een andere regio? Er zijn ook scholen van De MET in Sint-Katelijne-Waver en in Tielt-Winge.

De Met

Lees meer over