De Lijn vermindert aanbod tijdelijk door coronabesmettingen

De vierde coronagolf woedt volop. Ook De Lijn ondervindt dag na dag meer de gevolgen. De voorbije weken vielen er meer en meer collega’s, waaronder ook heel wat chauffeurs, uit omwille van ziekte of quarantaine. Bij de chauffeurs ligt de uitval de laatste dagen op gemiddeld 12 procent. Daardoor kunnen momenteel niet alle geplande ritten gereden worden.

Chauffeurs die plots uitvallen door ziekte of quarantaine kunnen niet onmiddellijk vervangen worden. Het gevolg is dat er op verschillende plaatsen ritten wegvallen. "Wij beseffen dat dit voor onze reizigers onaangenaam is", zo klinkt het bij De Lijn. De planners van De Lijn doen er dan ook alles aan om het wegvallen van ritten zoveel mogelijk te vermijden, en proberen waar mogelijk ook om de impact van het wegvallen van een chauffeur te verdelen over meerdere lijnen of ritten. "Bovendien proberen we zoveel mogelijk te vermijden dat we ritten moeten schrappen op schoolritten, laagfrequente lijnen (waar het wegvallen van een bus harder voelbaar is) en lijnen waar reizigers geen alternatief hebben", aldus De Lijn.

"Gezien de curve van het aantal besmettingen nog niet aftopt, verwachten we dat deze situatie nog een tijdje zal aanhouden. Reizigers informeren zich best voor hun reis over de ritten die wegvallen in onze routeplanner, in de De Lijn-app en op onze realtime-infoborden. De Lijn hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers en klanten. Daarom nemen wij ook alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om het openbaar vervoer veilig te houden en de kans op een besmetting klein. Wij roepen onze reizigers ook op het mondmasker correct te blijven dragen op de voertuigen, en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven toepassen zodat we elkaar kunnen blijven beschermen", zo besluit de vervoersmaatschappij.

Lees meer over