De impact van corona op Leuvense studenten: "Ik sta niet meer met een reden op"

Student Corona
Elke oudere generatie zegt het: "geniet van je studententijd. Het zijn de mooiste jaren van je leven." Maar al een jaar heeft COVID-19 die mooie tijd gestolen. En de impact is groot op de Vlaamse student. Hoe gaat de Leuvense student om met corona en welke invloed heeft het op zijn/haar studententijd? Drie studenten van Leuven getuigen.

E. (24) studeert Lerarenopleiding Secundair Onderwijs aan de UCLL en vertelt hoe ze haar schooltijd ervaart. "Het gaat vrij slecht. Ik heb geen dagritme meer. Normaal werd ik wakker en ging ik naar de les, maar nu sta ik niet meer met een reden op. Zo blijf ik langer in bed liggen en heb ik sneller de neiging om terug in bed te kruipen." Online lessen volgen stelt haar concentratievermogen op de proef. "Ik ben snel afgeleid", zegt ze. "Ik wil constant iets anders doen zoals taken maken terwijl ik eigenlijk de les moet volgen. En de lessen zijn bovendien live. Dus als je iets mist, ben je het ook kwijt."

Anoniem (22) is schakelstudent Politieke Wetenschappen aan KU Leuven. Op de vraag hoe het voelt om student in coronatijden te zijn, antwoordt hij: "De vraag is: 'kun je nog student zijn?' De essentie van een student zijn is uiteraard studeren. Maar je leert ook zelfstandig zijn, jezelf ontwikkelen en vriendschappen voor het leven maken. Nu blijven we vanuit ons kamertje les volgen en zien we elkaar niet."

"De vraag is: 'kun je nog student zijn?' Nu blijven we vanuit ons kamertje les volgen en zien we elkaar niet.'

Jonas (24) is postgraduaat 'Programmeren' aan UCLL. Zijn ervaringen als eerstejaarsstudent gingen stroef, want hij kende niemand op zijn campus. "Ik heb drie weken op de campus les gehad en daarna volgde ik online les. Dat was vervelend omdat ik niet de kans kreeg om iemand te leren kennen. Tot de eerste examens, dan werd ik in een groep gegooid. Toen had ik al meer contact en waren er ook groepswerken. Maar ik heb nu nog altijd niemand in het écht gezien."

Het sociale beestje in ons

De eenzaamheid slaat bij de Vlaamse studenten toe. Zo mist E. het sociale contact enorm. "Je ziet elkaar online, maar dat is niet veel waard. Je hebt ook niemand om mee te praten en zo raak je sneller connecties kwijt. Mijn vriendschappen verlopen via tekstberichten en het is moeilijk om zo emoties te lezen. Want plots vragen ze of je boos bent terwijl dat helemaal niet zo is. Daarom denk ik dat mensen nood hebben aan écht contact en niet aan schermcontact."

"Ik denk dat mensen nood hebben aan écht contact en niet aan schermcontact."

De schakelstudent snakt ook naar sociaal contact. "Ik heb sociaal contact écht nodig. Ik probeer dat wel in de mate van het mogelijke te doen, maar ergens houdt het op omdat je de regels niet wil overtreden."

Eveneens voor Jonas is een te kort aan sociaal contact moeilijk. "Ik voel me echt alleen. In mijn vorige opleiding zag ik mijn vrienden elke dag en deed ik leuke activiteiten met hen. Ik mis dat in mijn nieuwe opleiding: nieuwe mensen leren kennen en met hen uitgaan."

Weg studententijd

De 'mooie' studententijd waar iedere oudere generatie op blijft hameren, zag al een jaar het daglicht niet. Dat is voor de studenten een pijnpunt. "Doordat ik in mijn laatste jaar zit, zou ik eigenlijk meer tijd hebben om eens iets te drinken of iets te gaan doen. Maar nu zitten we gewoon binnen", vertelt E.

Voor de schakelstudent is dit een akelige zaak. Hij heeft in zijn vorige opleiding al van het studentenleven mogen proeven en hij mist het enorm. "Het feit dat je binnen moet blijven, neemt een groot stuk van het studeren weg. Die ervaring is verschrikkelijk omdat ik weet hoe leuk het studentenleven is en ik wil dat meemaken op de universiteit. Dat wringt." De kans om ervaring op te doen als universiteitsstudent ontglipt hem. "Ik heb nooit les gehad in een aula. Nu volg ik de les achter mijn scherm, je zet de computer af en dan studeer je verder. Of je kon na een les tegen je vrienden zeggen: "Zeg mannen, zullen we iets gaan drinken?" Het is ook veel menselijker om fysiek mensen te zien dan via een schermpje."

"Die ervaring is verschrikkelijk omdat ik weet hoe leuk het studentenleven is én ik wil dat meemaken op de universiteit. Dat wringt."

Vergeten laatstejaars

Als derdejaarsstudent voelt E. zich vergeten. Ze vindt dat de focus te hard op eerstejaarsstudenten ligt en ze uit haar frustraties. "Telkens weer gaat het over de eerstejaarsstudenten, maar wij zijn hier ook nog! Vanaf september mochten we niet meer naar school gaan terwijl de eerstejaars nog enkele fysieke lessen hadden. De school gaf voorrang aan hen."

Lichtpuntje

Dat het virus voor de Vlaamse student een bezwarende tijd is, is zacht uitgedrukt. Jonas ziet zijn glas halfvol en beschouwt corona toch als een klein lichtpuntje. "Online lessen volgen heeft zijn voordelen, omdat ik de video's steeds opnieuw kan bekijken. Door corona was ik gemotiveerd en kwam mijn streverskantje naar boven. Met als resultaat dat ik goede punten heb", aldus Jonas.

Lees meer over