Dan toch geen eigen dierenasiel voor Leuven?

19 februari 2020 | 16u23 | Gepost door redactie
Dan toch geen eigen dierenasiel voor Leuven?
Leuven heeft geen eigen dierenasiel, en de droom om hier werk van te maken is jammer genoeg weer wat verder weg. Na een hobbelig parcours met dierenasiel De Zorghoeve in Leefdaal stapt Leuven in een tweede samenwerking met de Zorghoeve, dit keer in Kortenaken.
Het bericht Dan toch geen eigen dierenasiel voor Leuven? verscheen eerst op Leuven Actueel.

De schaarste aan dierenasielen in de regio van Leuven is al langer een probleem, en verergerde nog toen het asiel van Aarschot de deuren sloot. Een nieuwe overeenkomst met De Zorghoeve uit Leefdaal, ter aanvulling van de jarenlange samenwerking met de vzw Zwerfkat in Leuven, leverde echter nog meer problemen op. Vorig jaar werd de samenwerking nog tijdelijk opgeschort na de vaststelling van wantoestanden in het asiel, het ontbreken van vergunningen en een uitbraak van het Parvovirus. Verschillende Vlaams-Brabantse gemeentes, waaronder Leuven, wilden de handen in elkaar slaan om samen een asiel op te starten als duurzame oplossing. In december 2019 kwam het nieuws dat De Zorghoeve ging sluiten, wat ervoor zorgde dat de gesprekken in een troomversnelling kwamen. Net voor de sluiting bleek echter dat De Zorghoeve een nieuwe locatie had gevonden in Kortenaken en gingen de plannen voor een eigen asiel weer de diepvries in.

“Leuven wil nu opnieuw een samenwerking aangaan met De Zorghoeve, waar ze jaarlijks 35.000 euro aan steun voor voorziet. Dit is maar liefs 15.000 euro meer dan de stad van plan was te investeren in een eigen asiel”, aldus Debby Appermans, gemeenteraadslid voor N-VA Leuven. “Extra geld voor dierenwelzijn is broodnodig, maar waarom dit aan deze samenwerking spenderen? Wanneer men de nieuwe locatie van De Zorghoeve bezoekt, kan men direct vaststellen dat de huisdieren niet in goede omstandigheden gehouden worden: te kleine hokken, kamers zonder ramen, geen vrije uitloop, katten in quarantaine samen met honden, … De voorbeelden zijn legio.”

“Het klopt dat de opvangomstandigheden op de huidige locatie van de Zorghoeve in Kortenaken zeer zorgwekkend zijn”, vult Lies Verlinden, gemeenteraadslid voor N-VA Leuven aan. “Er zijn zeer grote investeringen nodig om het pand geschikt te maken om dieren in onder te brengen. Is het dan wel een verstandig idee van de stad om te gaan investeren in een piste die zo ver van Leuven ligt? Er zijn andere dierenasielen met een goede reputatie die op dezelfde afstand liggen of 10 kilometer verder.”

Kortom, de nood aan een duurzaam asiel in het Leuvense is alleen maar groter geworden. De grootste uitdaging is, naast natuurlijk het budget, het vinden van een geschikte locatie. Een aanbod van de Provincie Vlaams-Brabant werd afgewezen door de stad. “Wij willen een ambitieuzere toekomst voor de dieren en blijven dus ijveren voor de opstart van een eigen asiel in Leuven.”

Het bericht Dan toch geen eigen dierenasiel voor Leuven? verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over