Damiaan 10 jaar heilig: (buurt)feest op en rond het Damiaanplein

24 september 2019 | 13u06 | Gepost door redactie
Damiaan 10 jaar heilig: (buurt)feest op en rond het Damiaanplein
Tien jaar geleden, op 11 oktober 2009, werd pater Damiaan in Rome heilig verklaard. Naar aanleiding van die verjaardag vindt op zaterdag 12 oktober een Damiaanfeest plaats op en rond – waar kan het ook anders – het Damiaanplein in Leuven.
Het bericht Damiaan 10 jaar heilig: (buurt)feest op en rond het Damiaanplein verscheen eerst op Leuven Actueel.

Jozef De Veuster, beter bekend als pater Damiaan, bracht een groot deel van zijn leven door op Molokai. Op dat Hawaïaans eiland werden toen leprapatiënten opgevangen. Lepra is een besmettelijke huidziekte. Zijn komst als missionaris op het eiland was een keerpunt voor de bewoners: de levensomstandigheden verbeterden er enorm. Na 11 jaar op Molokai bleek Damiaan zelf besmet met de ziekte. Hij bleef werken tot enkele weken voor zijn dood. In 1936 kwam Damiaans stoffelijk overschot per schip over van de Verenigde Staten, om te rusten gelegd te worden in de crypte van de Sint-Antoniuskapel aan het Pater Damiaanplein. In deze kapel is het graf te bezoeken. De onbaatzuchtige daden van pater Damiaan werden over de hele wereld erkend. In 2005 werd Damiaan verkozen tot Grootste Belg, in 2009 werd hij heilig verklaard.

Naar aanleiding van de 10e verjaardag van de heiligverklaring wil Damiaan Vandaag, het ontmoetingscentrum over pater Damiaan, het contact met de Leuvenaar versterken en onderzoeken wat Damiaan voor de buurt en de stad kan betekenen.

“Het leven van Damiaan kan veel mensen inspireren. Daarom willen we de verhalen rond pater Damiaan en het erfgoed rond zijn leven meer bekendheid geven”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Hij heeft veel goeds verricht en staat symbool voor verbondenheid, solidariteit en engagement. Samen met de buurt wil Damiaan Vandaag bekijken hoe we dat meer tot uiting kunnen brengen in de buurt, bijvoorbeeld met een standbeeld of met buurtactiviteiten in de kapel.”

Feest op het Damiaanplein

Op zaterdag 12 oktober is iedereen welkom op het Damiaanplein, tussen 12 en 20 uur. Op het programma staan onder meer rondleidingen en concerten.

Doorlopend kan je er de openluchtexpo bezoeken die een blik geeft op de geschiedenis van het Damiaanplein, de kerk, maar bv. ook van de overbrenging van het stoffelijk overschot van Damiaan in 1936 naar Leuven. Er werden ook enkele sleutelfiguren geïnterviewd. Hun verhaal kan je bekijken in een filmpje in de kerk.

Je kan iets drinken in de buurtbar van het Wereldcafé en meedoen aan een wandelzoektocht langs plekken in Leuven die een rol gespeeld hebben in het leven van Pater Damiaan. Er zijn ook begeleide wandelingen aan de kerk, de crypte en het klooster (1 uur) en door de stad (2 uur).

Om 15 en 20 uur kan je er in de Sint-Antoniuskapel genieten van een gratis concert met stadssopraan Noémie Schellens en pianist Peter Jeurissen. De stad Leuven biedt dit concert gratis aan, maar je moet je wel vooraf inschrijven op evenementen@leuven.be of 016 27 22 54.

Het bericht Damiaan 10 jaar heilig: (buurt)feest op en rond het Damiaanplein verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over