Daarom stond de Leuvense binnenstad vol met beren: Wit-Gele Kruis trekt aan de alarmbel

30 januari 2023 | 20u27 | Gepost door annpeeters
De beren die je vanaf donderdag in het straatbeeld ziet opduiken, maken deel uit van een actie van thuisverplegingsorganisatie Wit-Gele Kruis.

"Net zoals onze verpleeg- en zorgkundigen zorgen voor onze patiënten, zorgen wij ook voor hen", zegt men bij het Wit-Gele Kruis. "Afgelopen jaar werd het loon van onze medewerkers meermaals geïndexeerd. Gelukkig, maar die medaille heeft echter ook een keerzijde. De inkomsten die het Wit-Gele Kruis krijgt vanuit de overheid voor de geleverde zorgen stijgen niet evenredig met de sterk stijgende loonkost. Dit zorgt voor een grote financiële druk. Het Wit-Gele Kruis moet in 2022 en 2023 bijna 38 miljoen euro zelf bijpassen. De lonen van de medewerkers moeten immers correct en tijdig betaald worden."

Oproep

Het Wit-Gele Kruis eist dat de overheid de vergoeding voor de diensten thuisverpleging structureel herziet zodat we de organisatie de stijgende loonkosten kan blijven dragen: "Het is immers geen optie om met minder zorgverleners dezelfde kwaliteitsvolle zorg te bieden. Daar zullen we nu en in de toekomst voor blijven vechten. Bovendien blijft de vraag naar thuisverpleging stijgen, onder meer door de verkorte ligdagen in het ziekenhuis. Een correcte vergoeding van onze zorgen is dus van belang."

Knuffels

Misschien zag je de afgelopen dagen ook knuffels vastgebonden aan handen en voeten opduiken in Leuven. "Die knuffels, dat zijn wij. Zorgverleners van het Wit-Gele Kruis. Ook enkele van onze medewerkers gingen naar het kabinet van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in Brussel of deden een actie in een provinciehoofdstad. Met deze acties vragen wij aan beleidsmakers om te luisteren naar onze boodschap."

Lees meer over