Corona stimuleerde het buurtleven in Terbank

12 juni 2020 | 16u50 | Gepost door redactie
Corona stimuleerde het buurtleven in Terbank
Stijn Luyts (56) woont met vrouw en kinderen in de buurt van Terbank. “We zijn in totaal met 8, maar de 3 oudste kinderen zijn het huis al uit. Twee anderen zitten normaal gezien op kot, maar door corona zijn ze weer thuis. Tot groot plezier van onze jongste dochter van 18”, vertelt hij.
Het bericht Corona stimuleerde het buurtleven in Terbank verscheen eerst op Leuven Actueel.

Stijn werkt deeltijds als arbeidsgeneesheer bij een externe dienst voor preventie: “De voorbije maanden heb ik veel kunnen telewerken en moest ik minder de baan op. Fijn, want ik ben anders snel een uur onderweg. Nu kon ik ’s morgens gaan wandelen. Een leuk begin van de dag voor mij en de hond. Tijdens die tochten viel het op dat mensen plots weer tijd hadden voor een babbeltje. Mijn vrouw en ik hebben veel gewandeld en van de natuur genoten. Onder andere in Bertembos. We zagen dag na dag meer volk. Ook veel gezinnen, dat deed deugd”.

Terug met meer volk in huis, dat was even aanpassen. “In het begin keken we ’s avonds samen naar een film, maar na een tijdje vonden we dat niet meer genoeg”, vervolgt Stijn. “We spelen allemaal muziek en daarom beslisten we samen een muziekstuk te repeteren. Op witte donderdag waren we klaar en gaven we een balkonconcert aan de serviceflats van het Populierenhof, waar oma woont. We hadden dit afgesproken met de directie, en ook de andere bewoners kwamen luisteren. Op paasochtend breiden we daar een vervolg aan met een tuinconcert voor onze buren”.

Stijn houdt van tuinieren. “Dat kwam goed van pas”, zegt hij. “Al voor corona hadden we bij Kom op voor je wijk een aanvraag ingediend om het pleintje en kapelletje op te kalefateren met een bloementuin en picknickbank. Tien dagen voor de lockdown kregen we groen licht. Ik had al potgrond gekocht, dus we konden met de buren beginnen planten. Dat was fijn en het resultaat mag er wezen. Alles staat nu mooi in bloei. Mensen komen kijken, koppels blijven even zitten… Er was een opdracht van de school om kapelletjes in beeld te brengen, dus ons nieuwe buurtplein is al vereeuwigd”.

De straat nam ook deel aan de Dag van de Buren op 29 mei. “Lennaert Maes van Lenny en de Wespen is toen komen zingen”, herinnert Stijn zich. “Een heel tof moment, je voelde echt de samenhorigheid. Er heerste een feestelijke stemming en we dronken ook een glas. Al bewaarden we natuurlijk voldoende afstand”. Stijn vindt dat de coronatijd het buurtleven gestimuleerd heeft: “We zijn dichter bij elkaar gekomen. Sommige gezinnen kozen er zelfs voor om een bubbel te vormen met de buren. Ik hoop dat die verbondenheid nog verder zal groeien. En eigenlijk heb ik daar wel een goed oog in. Kijk maar naar een project als Zorgzaam Terbank. Daar proberen we door initiatieven mensen van verschillende leeftijden, met en zonder beperking met elkaar in verbinding te brengen. Ik voel trouwens in de hele stad een positieve dynamiek. We zijn goed bezig!”

Het bericht Corona stimuleerde het buurtleven in Terbank verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over