Corona: leer je eigen streek weer kennen

30 maart 2020 | 13u16 | Gepost door redactie
Corona: leer je eigen streek weer kennen
Sinds de invoering van de coronamaatregelen en de komst van het zonnige lenteweer gaan steeds meer mensen fietsen en wandelen in eigen streek. Dat blijkt uit de analyse van de fiets- en wandeltellers van Toerisme Vlaams-Brabant. Ook voor diegene die thuis zitten, werkt Toerisme Vlaams-Brabant een digitaal alternatief uit voor de wandelingen.
Het bericht Corona: leer je eigen streek weer kennen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Toename van fietsers en wandelaars

De overheid raadt mensen aan om in deze coronatijden, enkel in eigen omgeving zonder de auto te gebruiken en enkel in gezinsverband, te blijven bewegen. Dat deze maatregelen opgevolgd worden, blijkt uit de cijfers van Toerisme Vlaams-Brabant.
Toerisme Vlaams-Brabant heeft een aantal wandeltelpalen, verspreid over heel de provincie, die het aantal wandelaars tellen via sensoren. Bijna alle tellers hadden de voorbij tien dagen een stijging  van het aantal voorbijgangers.
In het Hageland telde het Chartreuzenbos in Lubbeek 89,9% meer wandelaars. De teller achter de Gempemolen in Tielt-Winge had meer dan een verdubbeling (+131,5%). Ook de Vlooybergtoren in Tielt-Winge wordt nog vaak beklommen. Daar is sinds de maatregelen een stijging van 253% van het aantal bezoekers.
In de Groene Gordel waren er in het Hallerbos 189,3% meer wandelaars ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een gelijkaardig fenomeen in het speelbos van Oud-Heverlee waar een stijging van 163,6% werd geregistreerd.
Voor Leuven gaf de teller aan de Parkabdij een stijging van 33,4% en in het provinciedomein Kessel-Lo was er met +117,5% een verdubbeling de laatste tien dagen ten opzichte van 2019.

“We zijn blij dat de mensen in de huidige omstandigheden nog hun eigen streek mogen ontdekken en ook de tijd daarvoor hebben”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “En Vlaams-Brabant is dé wandelprovincie bij uitstek”.

Ook fietsen, in eigen omgeving en mits respect voor een aantal voorwaarden, is nog toegelaten en dat wordt ook volop gedaan.
De fietsteller op de IJzerenweg in Linter registreerde een stijging van 59,9% fietsers in maart 2020 ten opzichte van maart 2019. De Leirekensroute in Londerzeel onderging een verdubbeling van het aantal recreatieve fietsers (+ 131%). De fietstellen aan het Zoniënwoud in Hoeilaart ging van 1.899 in maart 2019 naar 5.414 fietsers in maart 2020.

Digitaal wandelen via YouTube

Toerisme Vlaams-Brabant wil er ook zijn voor de vele mensen die thuis zitten. Zo werd er al 1 wandeling, de Lipsewandeling in Tildonk, volledig gefilmd en online geplaatst. Er volgen er nog andere. Deze wandelingen zullen via YouTube en Facebook te bekijken zijn. “Op deze manier willen we ook diegene steunen die nu niet buiten mogen of kunnen”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Het bericht Corona: leer je eigen streek weer kennen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over