Corona in Leuven: stand van zaken 7 juni 2020

7 juni 2020 | 20u06 | Gepost door redactie
Corona in Leuven: stand van zaken 7 juni 2020
Na bijna drie maanden met minder sociale contacten, zonder daguitstappen of bezoek aan de lokale horeca, begint nu een periode waarin ons sociale leven opnieuw op gang kan komen. De hygiëne -en afstandsmaatregels blijven heel belangrijk, maar we mogen elkaar opnieuw zien en samen activiteiten opzetten. Naar dit moment hebben velen onder ons echt uitgekeken.
Het bericht Corona in Leuven: stand van zaken 7 juni 2020 verscheen eerst op Leuven Actueel.

“De Nationale Veiligheidsraad gaf afgelopen woensdag groen licht voor heel wat sociale activiteiten”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Vanaf maandag mogen we onze bubbel verder uitbreiden van 4 naar 10 personen. Het mogen zelfs elke week 10 andere vrienden of familieleden zijn. We kunnen dus wel stellen dat het sociale leven echt heropstart. Ook de restaurants en cafés openen maandag opnieuw hun deuren en terrassen. We mogen ook weer uitrusten op een bankje of in de parken zitten. De regels worden dus eerder de uitzondering, al blijven de afstandsregels wel een rode draad doorheen alle versoepelingen.”

Vanaf 8 juni

Vanaf maandag mag de horeca weer open. “De Leuvense cafés en restaurants stellen momenteel alles in het werk om tegen maandag volledig tegemoet te komen aan de maatregelen”, klinkt het bij schepen van handel en sport Johan Geleyns. “Want er zijn wel wat voorwaarden bij de heropening.” Zo zijn er maximaal 10 personen toegelaten aan een tafel, moeten de klanten aan de tafel blijven zitten en 1,5 meter afstand houden van de andere tafels. “Een drankje aan de toog consumeren mag dus nog niet, maar ik ben er zeker van dat die pint even lekker zal smaken op het terras.” De obers zullen een mondmasker dragen. Alle zaken kunnen openblijven tot 1 uur ’s nachts, na kwart voor 1 mogen er geen nieuwe bestellingen worden opgenomen.

“We zijn blij dat mensen elkaar weer kunnen zien om samen te sporten en te trainen”, zegt Geleyns. “Activiteiten kunnen vanaf nu ook binnen plaatsvinden.” De meeste sportzalen gaan maandag opnieuw open: Kessel-Lo, Heverlee, Ymeria, ’t Celestijntje, Wilsele en beide sportoases. De andere sportzalen volgen later in de week. Kleedkamers en douches en ook de zwembaden blijven nog gesloten. “Ook de sportinfrastructuur in openlucht is vanaf maandag weer toegankelijk: de beweegbanken, de fit-o-meter, de Open Gym en het barpark.”

De 1,5 meter-afstandsregel moet wel nog altijd gerespecteerd worden. Clubs die aan contactsporten doen, zoals judo of zaalvoetbal, zullen dus contactloze trainingen moeten organiseren. Een uitzondering is er voor kinderen tot 12 jaar. Wedstrijden mogen plaatsvinden, maar zonder publiek.

“Naast de sportieve trainingen, mogen nu ook culturele repetities met maximaal 20 personen opnieuw”, weet schepen van cultuur Denise Vandevoort. Toeschouwers zijn echter nog niet toegelaten en er moet een duidelijke verantwoordelijke aanwezig zijn.

“Wat de culturele activiteiten van de stad betreft, is M Leuven open voor bezoek sinds 18 mei”, voegt Vandevoort toe. “Het museum stuntte meteen met de opening van een nieuwe expo ‘Rodin, Meunier & Minne’. De Bib Leuven opende op 3 juni de deuren voor het publiek. Je kan opnieuw zelf boeken en materiaal uit de rekken halen. Je nestelen in een zetel om bijvoorbeeld de krant te lezen mag voorlopig nog niet.”

Vanaf 1 juli

Waar culturele en sportieve repetities en trainingen in juni slechts met maximaal 20 personen mogen, wordt dit vanaf 1 juli uitgebreid tot 50 personen. Ook dan blijven de afstandsregels belangrijk.

Een zittend publiek van maximaal 200 personen zal vanaf 1 juli welkom zijn op culturele voorstellingen en sportwedstrijden: 1,5 meter afstand houden blijft ook hier de regel en het dragen van een mondmasker is sterk aangeraden.

“De regels voor sport worden vanaf de zomervakantie verder versoepeld”, zegt Geleyns “Contactsporten zullen weer kunnen en ook de zwembaden, douches en kleedkamers zullen opnieuw openen.” Naast de jeugdkampen, zullen deze zomervakantie ook alle Tofsportkampen van de stad plaatsvinden. “Inschrijven kan dus opnieuw. De stad bekijkt nog hoe ze de sportkampen anders kan organiseren om te voldoen aan de afstands- en hygiënemaatregelen.” Meer informatie daarover volgt snel.

“Ook het huren van lokalen en zalen van de stad voor socio-culturele activiteiten zal vanaf 1 juli opnieuw kunnen”, voegt Vandevoort toe. “Zoals steeds, moeten de locaties vooraf aangevraagd worden via de website van de stad.” Dat kan via www.leuven.be/zaal-huren?utm_source=rss&utm_medium=rss.

Wat de zomervakantie betreft, bereidt de stad een uniek programma voor. “Samen met tal van partners en in samenspraak met de culturele en vrijetijdssector werken we aan een fris zomerprogramma vol beleving, cultuur en evenementen”, besluit Vandevoort. Meer info daarover volgt snel.

Het bericht Corona in Leuven: stand van zaken 7 juni 2020 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over