Corona in Leuven: stand van zaken 16 mei 2020

16 mei 2020 | 10u14 | Gepost door redactie
Corona in Leuven: stand van zaken 16 mei 2020
Vanaf maandag 18 mei versoepelen weer enkele coronamaatregelen.
Het bericht Corona in Leuven: stand van zaken 16 mei 2020 verscheen eerst op Leuven Actueel.
“De afbouw van die maatregelen brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Er ontstaan ook meer grijze zones. Het blijft belangrijk dat we ons samen aan de veiligheidsvoorschriften houden en verantwoordelijkheid opnemen. Als we samenwerken en voor elkaar zorgen, kunnen we dat.” Maandag mogen kappers en andere contactberoepen opnieuw openen, net zoals musea en dierenparken. Die heropening gebeurt met strikte veiligheidsvoorschriften, zoals online ticketverkoop of op afspraak en een beperkt aantal klanten of bezoekers tegelijkertijd. Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen zijn verboden tot en met 30 juni.

Markten mogen opnieuw plaatsvinden
Leuven is een stad waar zowat elke dag een markt doorgaat in normale tijden. Sinds half maart werden alle markten verboden. Vanaf maandag 18 mei mogen markten opnieuw plaatsvinden, met maximum 50 kramen. Daarbij zijn marktkramers verplicht om een mondmasker te dragen, voor klanten is dat sterk aanbevolen. Ook de afstandsregel blijft van kracht.

De beslissing of markten al dan niet mogen doorgaan, ligt bij de burgemeester. “De Leuvenaars hebben hun wekelijkse markt in de buurt gemist”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ook de marktkramers staan te popelen om opnieuw hun waren aan de man te brengen. Vanaf maandag kan dat weer.”

De stad en politie hebben de marktzones hertekend, met vaste wandelrichtingen, in- en uitgangen en bredere doorgangen. Zo kunnen bezoekers afstand houden en kan de markt veilig doorgaan. De eerste markten die opnieuw zullen doorgaan zijn de maandagmarkt in Wijgmaal en de woensdagmarkt in Kessel-Lo. Op de grote markten in Leuven-centrum op vrijdag en Heverlee op zondag zullen minder kramen staan dan gewoonlijk. “Er mogen maximaal 50 kramen staan. Daarom hebben we beslist in eerste instantie enkel voedselkramen toe te laten”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. De donderdag- en zaterdagmarkt in Leuven-centrum gaan voorlopig nog niet door. Deze markten vinden normaal immers plaats in de Brusselsestraat, de Pensstraat en de Parijsstraat. Deze straten zijn echter te smal om de sociale afstand te kunnen waarborgen.

Buitensport in clubverband op sportterreinen toegelaten
Ook op sportief vlak besliste de Nationale Veiligheidsraad om meer toe te laten. Buiten sporten met maximaal twee vrienden of met mensen die onder hetzelfde dak wonen mocht al. Dat wordt nu uitgebreid naar georganiseerd sporten met maximaal 20 personen onder leiding van een coach en in openlucht. Ook hier moeten de deelnemers anderhalve meter afstand houden.

De stad zal haar outdoor sportaccommodaties opnieuw openstellen. Concreet gaat het om de voetbalterreinen, de beachterreinen aan sporthal Heverlee en het multisportterrein aan de hockeyvelden in Heverlee. Ook op de atletiekpiste mag weer getraind worden.

Of sporttrainingen en -lessen op het openbaar domein mogen doorgaan of enkel op de daarvoor voorziene terreinen, wordt nog onderzocht.

“Eindelijk kunnen we onze Leuvense sportclubs de kans bieden om hun werking opnieuw op te starten. Leuven is een sportieve stad en bewegen is het beste medicijn”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Vanaf maandag openen we opnieuw onze stedelijke sportvelden in openlucht, opdat de clubs er trainingen of lessen kunnen organiseren. Vanuit de stad treffen we de nodige maatregelen om dit alles in zo veilig mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden. Al rekenen we natuurlijk ook op de verantwoordelijkheidszin van de sporters zelf. Want de gezondheid en veiligheid van iedereen staat nog altijd voorop, en het blijft belangrijk de maatregelen te respecteren.”

Alle sportcompetities blijven opgeschorst tot en met 31 juli 2020.

Huwelijken met 30 personen
Tot nu toe mochten burgerlijke huwelijken enkel doorgaan in aanwezigheid van de getuigen en de ouders van het bruidspaar. Dat wordt vanaf maandag uitgebreid naar maximaal 30 personen. Afstand houden blijft ook hier van toepassing. “We bekijken of we onze huwelijken kunnen laten doorgaan in een andere zaal in het stadhuis”, zegt schepen van burgerlijke stand Dirk Vansina. “In de huidige trouwzaal zouden er slechts 15 personen binnen kunnen als iedereen anderhalve meter afstand houdt.”

Burgemeester roept op om veiligheidsmaatregelen goed op te volgen
Sinds afgelopen maandag zijn de winkels opnieuw open. Ook komende maandag volgen weer versoepelingen. “Maar het blijft belangrijk bij elke versoepeling om de veiligheidsvoorschriften en de richtlijnen goed op te volgen, zodat we een heropflakkering van het virus kunnen voorkomen”, zegt burgemeester Ridouani.

De voorbije dagen verliep alles vlot en rustig in de winkelstraten. “We verwachten dat het zaterdag drukker zal zijn”, zegt burgemeester Ridouani. “Een mondmasker of een andere neus-mondbedekking dragen is sterk aanbevolen. Je mag ook enkel gerichte aankopen doen.” Individueel winkelen is verplicht, behalve met kinderen of mensen die begeleiding nodig hebben die onder hetzelfde dak wonen.

Schepen van handel Johan Geleyns is blij dat de handelaars weer perspectief hebben. “De eerste dagen verliepen hoopvol. Het zal even duren voor alles weer bij het oude is, maar als klanten gespreid hun aankopen doen en lokaal blijven winkelen dan komen we er samen zeker door,” aldus Geleyns.

De stad bracht in de winkelstraten rode pijlen aan, om aan te geven dat voetgangers rechts moeten houden. Er worden ook bollen aan winkels op de grond aangebracht, waar de wachtrij start. “Met deze markeringen kan het winkelen op een veilige manier gebeuren en kun je afstand houden”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

Een team van medewerkers van de stad zal aanwezig zijn in de winkelstraten als ‘steward’, om mensen te informeren en vragen te beantwoorden. Er zijn extra sanitaire voorzieningen open gesteld in de binnenstad, waar je ook je handen kan wassen. Die bevinden zich op het Martelarenplein, op het Ladeuzeplein en op de Grote Markt. Ze worden elke dag gereinigd. Het sanitair op het Martelarenplein en de Grote Markt zijn voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Je vindt extra fietsenstallingen op de Oude Markt, het Ladeuzeplein, het de Layensplein, de Vismarkt en in enkele zijstraten van de Diestsestraat.

Mondmaskers en ander beschermingsmateriaal mag niet zomaar weggegooid worden op het openbaar domein.

Smoutebollen voor woonzorgcentra
Smoutebollenkraam ’t Wit Madammeke, een vaste waarde op Leuvense kermissen, trakteert de bewoners van verschillende Leuvense woonzorgcentra en assistentiewoningen op smoutebollen. ’t Wit Madammeke trok met dat aanbod naar de stad, om samen te bekijken hoe de verdeling best kon gebeuren. Elke woensdag in mei krijgen de 12 woonzorgcentra en de assistentiewoningen Ruelenspark en Populierenhof beurtelings een levering smoutebollen. “Zo krijgen maar liefst 1.800 bewoners een smakelijke traktatie”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “Het is hartverwarmend hoeveel Leuvenaars, organisaties, handelaars, zorgpersoneel en allerlei vrijwilligers iets willen doen voor de Leuvense woonzorgcentra en we zijn dan ook erg blij met deze vele uitingen van solidariteit met oudere Leuvenaars.”

Het bericht Corona in Leuven: stand van zaken 16 mei 2020 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over