Congé Dessiné, een visuele trip over 20 jaar reizen en tekenen

6 januari 2020 | 07u52 | Gepost door redactie
Congé Dessiné, een visuele trip over 20 jaar reizen en tekenen
Frederick Feyfer (42) uit Leuven bracht een verzamelwerk op de markt, een visuele trip langs vier continenten. Het werd een soort geïllustreerd reisdagboek voor iedereen die houdt van graphic novels, reizen en kunstpublicaties.
Het bericht Congé Dessiné, een visuele trip over 20 jaar reizen en tekenen verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Al bijna 19 jaar ben ik actief als grafisch vormgever en illustrator. Gedurende de afgelopen 10 jaar groeiden mijn grafische activiteiten uit tot een vierkoppig grafisch bureau in centrum Leuven met de naam Uncompressed. Lezers uit de regio kennen ons werk misschien via de vormgeving die we al jarenlang verzorgen voor onder andere Cultuurcentrum 30cc, muziekcentrum Het Depot of stadsfestival Het Groot Verlof”, zegt Frederick Feyfer. “Tekenen doe ik al sinds mijn kindertijd. Schrijven bij mijn tekeningen deed ik voor het eerst in functie van deze publicatie. Een interessant proces dat moeizaam verliep maar waaruit ik veel opstak.” In het verleden verzorgde Frederick al een paar keer de lay-out of de illustraties van boeken van andere auteurs. Congé Dessiné is zijn debuutalbum. Zowel de tekst, de tekeningen als de lay-out werden door hemzelf voorzien.

Reizen en tekenen als onthaasting

“Al bijna 20 jaar maak ik jaarlijks een reis van minimum 1 maand. Ik heb die jaarlijkse break nodig om te ontsnappen aan de constante stroom van deadlines die het leiden van een grafisch bureau met zich meebrengt. Tijdens die reizen doe ik niks liever dan tekenen om te onthaasten. Architecturale tafereeltjes, portretten van mensen die ik onderweg tegenkom, een slapende hond of een palmboom. De tekeningen die ik maak tijdens het reizen vormen voor mij een soort dagboek of een galerij van herinneringen. In mijn Congé Dessiné bundelde ik twintig jaar tekenen en reizen tot een verzameling indrukken en ontmoetingen die je meenemen op een visuele trip langs vier continenten. Je kan het beschouwen als een soort geïllustreerd reisdagboek.”

Graphic novels

“Algemeen ben ik gevormd door strips en graphic novels. Van Robert Crumb tot Daniel Clowes, Chris Ware of Charles Burns. Allemaal maakten ze op hun manier een indruk. Specifiek binnen de wereld van reis schetsboeken of carnets de voyage heb ik diep respect voor mensen als Nicolas de Crécy of Jeroen Janssens. De recente reeks travel books van Louis Vuitton vind ik meesterlijk. Vanuit die appreciatie lag het voor de hand dat ik mijn tekeningen zou verwerken in een boek van dat genre. Ik heb er ongeveer een jaar aan gewerkt om de indrukken van de afgelopen 20 jaren in boekvorm te gieten, de teksten te schrijven en de lay-out op punt te stellen. Een uitgever vinden, verliep redelijk makkelijk. Nadat één van mijn reisverslagen gepubliceerd werd door Weekend Knack, ging het snel. De Leuvense uitgeverij Oogachtend pikte het op en had onmiddellijk interesse. Een paar koffies later was het boek een plan.”

Tot nu toe kreeg Frederick enkel nog maar reacties op zijn werk van vrienden, familie of collega’s. “Of een groter publiek mijn boek kan smaken, wacht ik in spanning af! Ik denk dat Congé Dessiné voor mensen die graag reizen een leuk kerstcadeau zou kunnen zijn. Om weg te dromen naar exotische oorden tijdens de donkere en koude Vlaamse wintermaanden, om geïnspireerd te worden voor een volgende verre reis of gewoon om de kunst- of stripboeken collectie in je kast aan te vullen. Het boek is voor 38 euro te verkrijgen in de boekhandel.”

Het bericht Congé Dessiné, een visuele trip over 20 jaar reizen en tekenen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over