Commotie over twee nieuwe “kerststallen” in Leuven

kerststal
Afgelopen zaterdag werden in Wilsele en Heverlee twee nieuwe “kerststallen” geplaatst. Tussen aanhalingstekens, jawel, want veel mensen zien eerder een serre dan een kerststal in de constructies. “Maar wel een serre waarvoor we 24.000 euro moeten neertellen”, zegt Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA) niet-begrijpend.

Aan goede bedoelingen geen gebrek bij het Leuvens stadsbestuur. De inwoners van de deelgemeenten klagen al langer dan alleen het centrum van de stad voorzien wordt van mooie kerstversiering. En dus stak het bestuur een tandje bij en bestelde twee kerststallen bij kunstenaar Pieter Janssens. Die constructies werden afgelopen zaterdag geplaatst op het Sint-Agathaplein in Wilsele en het Arenberghplein in Heverlee.

De meningen waren onmiddellijk verdeeld en daar hoeft niemand stom van te staan. De meeste mensen zien eerder een serre dan een kerststal. Weliswaar een mooi versierde, maar toch… een serre. Die mening deelt ook Katrien Houtmeyers: “Wat is er mis met een gewone klassieke kerststal? Waarom moet deze traditie overgoten worden met een ‘brede artistieke culturele saus’?”, vraagt ze zich luidop af.

Nog los van het uitzicht van de “kerststallen” is er de kwestie van de kostprijs: 24.000 euro. Misplaatst in een tijd waarin het voor velen krabben is om rond te komen? “24.000 euro is veel geld. Zeker voor een stad als Leuven, waar je algauw 400.000 euro neertelt voor een huis en 288.000 euro voor een appartement. Voor ons is dat onbegrijpelijk", klinkt het nog bij N-VA.

Lees meer over