Comité Vaartkom: géén zwembad aan de Vaartkom en graag inspraak

8 februari 2021 | 12u06 | Gepost door annpeeters
Zwembad
Al verschillende jaren geven vele Leuvense bewoners via petities of mediaberichten aan geen zwemzone aan de Vaartkom te willen om diverse redenen. Ook vele anderen, zowel bewonerscomités als politieke partijen, hebben kritiek op deze plannen. Noch de Leuvense Milieuadviesraad (MAR) noch de Leuvense BewonersParticipatie (LBP) zijn in dit dossier door de stad Leuven om advies gevraagd. Het bewonerscomité Vaartkom is duidelijk: géén zwembad aan de Vaartkom en graag meer inspraak over onze buurt.

Leuvense BewonersParticipatie (LBP), de koepel van meer dan 20 Leuvense actiecomités, ijvert bij het stadsbestuur al jaren voor meer inspraak en bottom-up participatie. Het comité Vaartkom is één van die actiecomités en bestaat uit verschillende tientallen bewoners van de Vaartkom. 

"Wij vragen aan de Leuvense gemeenteraad om dit prestigeproject te herbekijken en de opdracht aan de ontwerpbureaus op te schorten. Ook vragen we aan het Leuvense Schepencollege om voorafgaandelijk in bottom-up participatie te gaan met onder andere het comité Vaartkom, met de Leuvense Milieuadviesraad (MAR) en de Leuvense BewonersParticipatie (LBP)", zegt Elsy Lenaerts van comité Vaartkom. "In de Vaartkom is iedereen, echt Iedereen, tegen het project met het zwembad. Dijledal, Waterside, Hungaria... alsook de bewoners van de Mechelsestraat, de Vaartstraat en de Minckelersstraat. Ik spreek iedereen erover aan en iedereen vindt het een vreselijk en volkomen absurd  idee."

"Ik ben pas woordvoerster van comité Vaartkom“gebombardeerd” sinds vandaag. Door de ziekte van mijn man, hield ik me op de achtergrond. Maar het protest wordt zo groot en niemand begrijpt dat dit zomaar kan, zonder de bewoners, die er met de neus op zullen zitten, inspraak te geven. Wij zullen lawaai, zwerfvuil en hangjongeren moeten tolereren tot op onze binnentuin en inkomhallen toe."

Beter besteden

"De scholen smeken om meer zwembaden, omdat ze al jaren moeten puzzelen om hun leerlingen zwemlessen te kunnen geven. En hier zou een zwembad komen pal tussen de woontorens, in openlucht. Om maximum drie maanden per jaar van “enig” nut te zijn voor wie wil komen zwemmen in het zicht van honderden bewoners??? Het geld dat aan dit onzinnige project dreigt uitgegeven te worden, moet besteed worden aan al de mensen die dreigen in de armoede of in een faillissement terecht te komen door Corona. Dat noemt men sociaal zijn!"

Schijnparticipatie

"Burgemeester Ridouani wil zijn prestigeproject er kost wat kost doordrijven, via schijnparticipatie. Maar dan nu in een mooiere verpakking: 4 ontwerpteam met een door de burgemeester bepaalde opdracht, met een burgerjury (13 gelote Leuvense inwoners die samen slechts 1 van de 9 stemmen vormen in een jury die verder bestaat uit de burgemeester, stadsmedewerkers en door de stad betaalde professionals) en met een online bevraging. Alhoewel vele Leuvenaars vroeger al neen hebben gezegd tegen het prestigeproject, konden ze tot 4 februari jl. online kiezen tussen enkel nog 2 ontwerpen mét zwembad", zegt Jan Van Langendonck, namens Leuvense BewonersParticipatie. 

"Natuurlijk wil elke bewoner, door investeringen in zijn buurt, een opwaardering van zijn leefomgeving. Maar liefst 11,5 miljoen EUR heeft de stad uitgetrokken voor de totale heraanleg van de Vaartkom. Hoeveel hiervan voor het zwembad bestemd is, is niet publiek geweten. De vraag is echter of een zwembad de leefkwaliteit van de buurtbewoners zal verbeteren. Een volgende vraag die kan worden gesteld, is of ons stadsgeld niet beter kan worden besteed, bv. aan broodnodige projecten zoals voet- en fietspaden, gescheiden riolering, (kinder)armoede, wooncrisis, ... Welke financiële kater zal de coronacrisis ons kosten? En zo zijn er nog vele vragen. We hopen dat de burgemeester terug komt op zijn stappen en beseft waar de prioriteiten van deze stad liggen."

Lees meer over