Code geel in brandgevoelige gebieden

wandeling bos
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft code geel afgekondigd voor brandgevoelige gebieden in onze provincie. De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Terecht, zo is gebleken na de zware brand in de Antwerpse gemeente Brecht.

Enkele dagen geleden werd er in Brecht 570 hectare natuurgebied verwoest. Dat gebeurde nadat enkele militairen een schietoefening hadden gehouden op het militair domein Groot Schietveld. Er ontstond op korte tijd een grote, oncontroleerbare vlammenzee. En dat is jammer genoeg niet ongewoon voor deze tijd van het jaar.

"Wij evalueren tijdens de brandgevaarlijke periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. Op dit moment geldt in de provincie Vlaams-Brabant code geel. Dat betekent dat de natuurgebieden droger beginnen te worden, waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn hierdoor extra waakzaam", zo klinkt het bij Natuur en Bos.

Nog even de regels op een rijtje.

  • Hou er rekening mee dat u nooit open vuur mag maken in bos- en natuurgebieden.
  • U mag nooit (vrij) open vuur maken, zelfs niet op een afstand van 25 m tot bossen en 100 m tot huizen, boomgaarden, hagen, graan, stro, mijten of van plaatsen waar vlas te drogen is gelegd, tenzij u schriftelijke toelating hebt van de gemeentelijke overheid waar u het open vuur wilt houden.
  • Rook niet in bos- en natuurgebieden. Gooi zeker geen sigarettenpeuk in de berm of uit uw wagen tijdens het rijden om gras- en bermbranden te voorkomen.
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in bos en natuurgebieden.
  • Het gebruik van onkruidbranders wordt afgeraden.
  • Barbecuestellen moeten op een onbrandbare ondergrond geplaatst worden, zodat de hete kolen geen grasbrand veroorzaken. Blusmiddelen (emmers, water en zand) dienen te worden voorzien.

 

Lees meer over