Capaciteitsdossier Sancta Maria Leuven goedgekeurd: nieuwe school met 250 extra plaatsen komt er

25 september 2019 | 15u53 | Gepost door redactie
Capaciteitsdossier Sancta Maria Leuven goedgekeurd: nieuwe school met 250 extra plaatsen komt er
Woensdagmiddag kreeg de directie van school Sancta Maria Leuven schitterend nieuws van het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits: het capaciteitsdossier is goedgekeurd. Daarmee is de kogel door de kerk en komt er een ultramoderne school op Campus Sint-Jacob.
Het bericht Capaciteitsdossier Sancta Maria Leuven goedgekeurd: nieuwe school met 250 extra plaatsen komt er verscheen eerst op Leuven Actueel.

De komende jaren zal het aantal leerlingen in het secundair onderwijs alsmaar toenemen. Sancta Maria Leuven biedt onderwijs aan op twee campussen, Charles Deberiotstraat en Sint-Jacobsplein en is een school in volle groei. Met een leerlingenpopulatie van 1178 leerlingen heeft Sancta Maria Leuven over de twee campussen de maximale capaciteit bereikt. De laatste jaren staat de campus Charles Deberiotstraat onder enorme druk om aan de vraag naar inschrijvingen te voldoen. Niet alleen voor het eerste jaar, er is ook een groeiende vraag binnen het studiedomein Personenzorg (nu Maatschappij en Welzijn) tweede en derde graad . Sancta Maria Leuven heeft adequaat op deze problematiek geanticipeerd door meerdere klassen van het TSO op het Sint-Jacobsplein te lokaliseren. Maar deze ‘transfer over de twee locaties’ heeft nu een limiet bereikt.

Capaciteitsuitbreiding

In 2018 heeft het schoolbestuur een gedeelte van het klooster op vraag van KSLeuven met eigen financiële middelen verbouwd tot school. Zo werden er op enkele maanden tijd 150 bijkomende plaatsen gecreëerd om de nieuwe school Stroom tijdelijk onderdak te verlenen. Tijdens de renovatiewerken werd vastgesteld dat de locatie aan alle voorwaarden voldoet om optimaal hedendaags onderwijs aan te bieden, maar dat de huidige structuur en indeling van het gebouw niet geschikt is om te voldoen aan de didactische en infrastructurele eisen van het onderwijs van de toekomst.

Daarom heeft Sancta Maria Leuven vorig jaar in nauw overleg met de scholengemeenschap KSLeuven en de stad Leuven een dossier ingediend om een antwoord te bieden op het capaciteitsprobleem.

“Vandaag mogen wij fier stellen dat Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits het licht op groen gezet heeft om het bouwdossier Sancta Maria Leuven, campus Sint-Jacobsplein ten volle te realiseren. Wij krijgen van de Vlaamse Regering een bedrag van 2.753.584 euro. Daarmee kunnen we op korte termijn 250 extra plaatsen creëren in het voormalig klooster. We zouden binnen het jaar al starten met de werken”, zegt directeur Willy Lemmens.

Sancta Maria Leuven ligt mee aan de basis van innovatief onderwijs en heeft op dit vlak grote deskundigheid opgebouwd. “De verbouwing van het klooster aan het Sint-Jacobsplein is een unieke kans om een hypermodern gebouw te realiseren, waarin onderwijs van de toekomst alle kansen kan krijgen. We willen hierbij nauw samenwerken met de stad Leuven en willen het project integreren in de visie die de stad Leuven voor de benedenstad en de omgeving van het Sint-Jacobsplein ontwikkelt.”

 

 

Het bericht Capaciteitsdossier Sancta Maria Leuven goedgekeurd: nieuwe school met 250 extra plaatsen komt er verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over