Buurtbewoners weten nog niet waar ze moeten parkeren tijdens WK

31 augustus 2021 | 10u07 | Gepost door annpeeters
Naamsestraat
De komst van het WK Wielrennen naar Leuven eind september, zal een enorme impact hebben op de mobiliteit in de binnenstad en de parkeermogelijkheden voor wie langs of in de buurt van het lokale parcours woont. Tijdens de gemeenteraad van gisteren, 30 augustus, stelde het stadsbestuur enkele maatregelen voor om inwoners die niet in hun buurt zullen kunnen parkeren, of wiens oprit of garage onbereikbaar zal zijn, een alternatief te bieden. Wat bleek? Het stadsbestuur heeft haar huiswerk rond de tijdelijke parkeermaatregelen amper 18 dagen voor het begin van het WK nog niet af.

“Samen met alle Leuvenaars en het stadsbestuur zijn wij bijzonder blij en fier dat het WK Wielrennen eind september naar Vlaanderen en Leuven komt. En dat dit wielerfeest een grote impact zou hebben op de mobiliteit in de stad, dat wisten we allemaal. Maar net daarom vinden wij het bedenkelijk dat het stadsbestuur amper 18 dagen voor het begin van het WK nog steeds geen volledig parkeerplan kan voorleggen. Zo blijkt dat nog niet alle alternatieve parkeerplaatsen in kaart werden gebracht en ook het financiële plaatje dat met het aanbieden van deze alternatieven gepaard gaat, is nog ongekend. Uiteindelijk zullen de Leuvenaars zich amper één week voor het WK, vanaf 11 september, kunnen aanmelden voor een alternatieve parkeerplek. Dat is gewoon te laat", zegt N-VA Leuven.

“Bovendien zijn er ook gewoon veel te weinig alternatieve plaatsen beschikbaar”, zegt  Pieterjan Vangerven. “Zo biedt het stadsbestuur maar 2.100 alternatieve plaatsen aan, terwijl er 4.100 parkeerplaatsen niet of moeilijk bereikbaar zullen zijn. Waar moeten de 2.000 Leuvenaars die geen alternatieve parkeerplaats zullen hebben met hun wagen naartoe tijdens het WK? Ook die mensen moeten gewoon naar hun werk en hun kinderen naar school brengen… ”

“Verder hebben wij ook nog 3 suggesties tot verbetering: ten eerste vragen wij aan het stadsbestuur om personen met een handicap voorrang te geven bij het toewijzen van een alternatieve parkeerplaats. In de plannen zoals deze nu voorliggen is dat niet voorzien en wordt gewerkt met het “eerst komt, eerst maalt”-principe, ook voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ten tweede vragen wij het stadsbestuur tussen de alternatieve parkings en de binnenstad een aantal pendels te voorzien. Hoe gaan de mensen anders van de alternatieve parkings terug aan hun woning geraken? Men kan toch moeilijk verwachten dat iedereen zijn of haar fiets iedere keer in de auto steekt om terug naar huis te keren? Tot slot stellen wij voor om iedereen die over een bewonersparkeerkaart beschikt, tijdens het WK te laten parkeren in alle Leuvense parkeerzones. Momenteel wordt enkel voorzien dat bewoners uit één van de 9 WK-mobiliteitszones kunnen parkeren in andere (naburige) zones. Wij vrezen ervoor dat dit enkel en alleen een verschuiving van het probleem met zich zal meebrengen. Zo zullen de naburige zones op hun beurt oververzadigd geraken, evenwel zonder mogelijkheid voor de bewoners van die zones om naar een andere zone uit te wijken.”

Pieterjan Vangerven: “Er ligt al een goede basis voor, maar met enkele aanpassingen en of bijkomende maatregelen, kunnen volgens ons nog heel wat knelpunten weggewerkt worden. En als de Leuvenaars dan toch nog moeten wachten tot 11 september om zich te kunnen aanmelden voor een alternatieve parkeerplek, dan kan men de resterende tijd evengoed gebruiken om met onze voorstellen aan de slag te gaan.”

Lees meer over