Brabanthal investeert in een zonnepark en verwelkomt eerste beurs na de lockdown

brabanthal
Door de installatie van 788 zonnepanelen gaat Brabanthal NV 1/3 van haar elektriciteitsverbruik zelf produceren en wordt een nieuwe belangrijk stap gezet in de duurzame exploitatie van het Brabanthal complex. Tegelijk vindt vandaag de eerste vakbeurs sinds de aanvang van de corona-crisis plaats.

Reeds vele jaren maakt Brabanthal nv werk van de verduurzaming van de werking van het Brabanthalcomplex. Zo werden al heel wat zaken geïmplementeerd om het energieverbruik in Brabanthal terug te dringen. De volgende stap is het gebruik van hernieuwbare energie.

Na een intensieve studie werd beslist om een zonnepark met 788 zonnepanelen te plaatsen op een niet gebruikte ruimte vooraan op de site. De plannen voor dit zonnepark houden maximaal rekening met de energiebehoeften enerzijds en de beschikbare ruimte.

Het zonnepark is goed voor een vermogen van 283 kWp. De verwachte opbrengst bedraagt circa 283000 kWh per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 85 gezinnen. Brabanthal zal 70% van de door de zonnepanelen opgewekte energie zelf verbruiken en haar jaarlijkse energiekosten aan elektriciteit zullen met meer dan 30% dalen. Dankzij dit zonnepark zal er ook jaarlijks 198 ton minder CO2 worden uitgestoten.

“Brabanthal is zowat het boegbeeld van het Haasrode Research Park, schitterend gelegen in de periferie van de (Europese) hoofdstad en kennisinstellingen als de universiteit, Gastbuisberg en IMEC. Daarom investeert de stad samen met InterLeuven dan ook stevig in een grondige herziening van de totaalvisie van dit bedrijvenpark. Zo voldoet het in de toekomst aan de huidige normen rond duurzaamheid, ruimtegebruik en milieu. De zonnepanelen op de site Brabanthal illustreren deze innovatieve en vooruitstrevende visie volkomen. We hopen dan ook dat de Brabanthal een voortrekkersrol kan spelen en veel navolging zal kennen bij de andere bedrijven.” aldus Carl Devlies, schepen van de stad Leuven en voorzitter van de raad van bestuur van Brabanthal vzw.

Eerste vakevenement sinds het begin van de coronacrisis

In normale omstandigheden trekt Brabanthal jaarlijks zo’n 200 000 bezoekers en over de loop der jaren kwamen er al meer ongeveer 5 miljoen bezoekers over de vloer. Sinds 12 maart 2020 vonden er geen evenementen, vergaderingen of beurzen meer plaats. Ondertussen werd Brabanthal coronaproof aangepast en werden er coronaprotocols uitgewerkt voor zowel de infrastructuur zalen als de catering. In juni was Brabanthal de uitgelezen plaats in Leuven om studenten examens te laten afleggen in een coronaveilige omgeving; zo’n 27.000 examens werden hier afgelegd.

Afgelopen zomer konden onder bepaalde voorwaarden opnieuw vergaderingen plaatsvinden en sinds 1 september ook (vak)beurzen.

Dankzij deze aanpassingen, de protocols en het verluchtingssysteem waarbij maximale extractie en het inblazen van 100% verse lucht mogelijk is, is het Brabanthalcomplex vandaag een veilige omgeving om vergaderingen, beurzen en evenementen te laten plaatsvinden. De eerste professionele beurs sinds de lockdown vindt vandaag plaats in het complex, namelijk MENOFAIR dé vakbeurs voor de kleinhandel in ijzerwaren, gereedschappen, doe-het-zelfartikelen en huishoudapparaten.

“De maatregelen die we genomen hebben, laten toe om zowel coronaveilig te vergaderen en activiteiten op te zetten. We zijn blij dat we na een aantal vergaderingen in de voorbije periode, vandaag volop de draad terug kunnen opnemen en verwelkomen met veel plezier onze eerste groot evenement van dit najaar, uiteraard met het strikt naleven van alle richtlijnen want we moeten voorzichtig blijven”, besloot Erik Jacquemyn, voorzitter van de raad van bestuur van Brabanthal NV.

Lees meer over