Bommetje op proces Sanda Dia: mogelijke herkwalificatie van aanklachten op komst na heftige getuigenissen

Sanda Dia

De eerste dag van het proces rond Sanda Dia heeft alles behalve een muis gebaard. Na een dag vol getuigenissen van Reuzegommers suggereerde de rechter op het einde dat er mogelijk een herkwalificatie van de aanklacht op komst is, naar het 'toebrengen van slagen en verwondingen zonder oogmerk te doden' en 'het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met persoonlijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg'. De dag was sowieso al chaotisch begonnen, nadat er beelden van Sanda Dia tijdens zijn laatste dag in leven waren vrijgegeven, zonder akkoord van de vader.

De leden van de Antwerpse studentenclub stonden vanochtend nog terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Mogelijk komt daar nu verandering in. Het doopritueel van Sanda Dia startte op 5 december 2018 in Leuven, maar liep faliekant af in een chalet in Vorselaar. De Edegemse student moest er onder andere liters visolie drinken en stierf uiteindelijk aan een meervoudig orgaanfalen en onderkoeling op 7 december 2018. Na de dood van Dia werd de studentenclub opgeheven.

De rechter ging na de eerste procesdag in op een eventuele herkwalificatie van de aanklacht. "Ik wil dat jullie daar in het weekend over nadenken. We vinden dat er duidelijk een wil was bij de Reuzegommers om Sanda Dia te laten afzien. Dat deden ze door het gooien van emmers koud water op hem, hem bij winterse temperaturen in een beek te laten zwemmen, hem water en voedsel te onthouden, overmatig alcohol aan te reiken en vissaus toe te dienen met als doel hem te laten braken", stelde de rechter. Die conclusie werd getrokken nadat 18 leden van de studentenclub Reuzegom zich voor de rechter moesten verantwoorden voor de rechtbank in Hasselt. 

Essentieel in het hele verhoor is de zogeheten 'visproef', waar de drie schachten goudvissen moesten inslikken om nadien vissaus te drinken. Omdat de vis niet werd uitgebraakt door Sanda, moest hij extra veel visolie drinken. Opvallend: geen enkele Reuzegommers nam de schuld in deze proef op zich. Meer zelfs: Sanda werd zelf -deels- verantwoordelijk geacht voor het innemen van de visolie. 

Toenmalige praeses van Reuzegom, de nu 25-jarige 'Zaadje' bekende: "Als die doop niet had plaatsgevonden, had Sanda nog geleefd", zei hij. "Het is onze fout dat we door de jaren heen blind zijn geworden voor de risico's die deze reeks van gebeurtenissen met zich meedragen. We hadden rationeler moeten kijken naar de optelsom van de kater, het gebrek aan tijdbesef, de onderkoeling... Die doop was heilig voor ons, dat is echt superbelachelijk, maar zo dachten wij daarover."

Schachtentemmer 'Janker', die in zijn speech als schachtentemmer aankondigde er een 'gestoord brut jaar' van te maken, merkte na de proef met de visolie ook een verandering op in het gedrag van Sanda. "Hij keek nog wel in mijn richting, maar het was niet meer echt. Aan het kampvuur werd er iets in zijn mond geduwd, maar het viel er meteen weer uit. Waarom we die dag nog niet hadden ingegrepen? Het zou zonde zijn om Sanda de kans te ontnemen gedoopt te worden", klonk het. Straffe taal die bij behoorlijk wat aanwezigen wenkbrauwen deed fronsen.

Tijdens de eerste doopdag informeerde professor D., naar de toestand van de schachten. De vrouw werd met een kluitje in het riet gestuurd. Zij werd verkeerdelijk gerustgesteld en ook dat zou wel eens in het nadeel van de Reuzegommers kunnen pleiten. Maandag gaat het proces verder. 

Lees meer over