Bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen sluiten niet

13 maart 2020 | 08u16 | Gepost door redactie
Bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen sluiten niet
owat alles in België gaat dicht maar níet de bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Bloed geven is nog steeds mogelijk en moet dat ook altijd blijven om de bloedvoorraad - die binnen de kortste keren onder zware druk komt te staan - op peil te houden.
Het bericht Bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen sluiten niet verscheen eerst op Leuven Actueel.

Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis-Vlaanderen waarschuwt: “de communicatie van de regering over het sluiten van nagenoeg alle openbare aangelegenheden kan de indruk wekken dat er ook geen bloedinzamelingen meer plaatsvinden. Het tegendeel is waar: we moeten onze donoren nú mobiliseren om bloed te blijven geven. De gevolgen – een land dat zonder bloed dreigt te vallen – kunnen desastreus zijn.”

Ziekenhuizen draaien vandaag op volle toeren om de coronacrisis het hoofd te bieden en een tekort aan bloedproducten is het laatste waar zij zich nu zorgen over zouden mogen maken.

Veilig voor donoren
De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat onze medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen. Er wordt streng toegezien op de toepassing van een strikte hand- en hoesthygiëne en ook de afstandsmaatregel van 1 meter tussen verschillende personen wordt strikt nageleefd.” Donorcentra of mobiele bloedinzamelingen zijn plaatsen die niet vergeleken kunnen worden met andere openbare plaatsen waar veel mensen kort bij elkaar komen, zoals concertzalen. “In tegenstelling tot dat soort locaties zijn wij perfect in staat om een gecontroleerde setting te creëren waar alle preventiemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, strikt nageleefd kunnen worden”.

Ben je gezond, kom doneren
Rode Kruis-Vlaanderen vraagt roept donoren die zich fit en gezond voelen uitdrukkelijk op om een geplande komst naar een donorcentrum of mobiele bloedinzameling niet af te zeggen. Daar is immers geen reden toe en het bloed dat zij doneren is van levensbelang voor de gezondheid van heel veel mensen.

Het bericht Bloedinzamelingen van Rode Kruis-Vlaanderen sluiten niet verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over