Binnenkort ook in Leuven: BabyBallers

20 augustus 2020 | 12u49 | Gepost door annpeeters
babyballer
Waar kan je met je peuter of kleuter terecht als die graag met de voetbal speelt? Want aansluiten bij een club kan pas vanaf 5 jaar... Het antwoord: BabyBallers, een nieuw concept dat vanaf september in Vlaanderen van start gaat.
babyballers

Peuters en kleuters worden geprikkeld om te spelen met de bal. Bij BabyBallers leren ze spelenderwijs bij over kleuren, getallen en vormen. Ze maken er nieuwe vriendjes en ontwikkelen tegelijk hun sociale skills. 

Babyballers is zo'n 8 jaar geleden ontstaan in de U.K. en werd bedacht door Richard Elms. Jonge kinderen spelen in drie leeftijdscategorieën: 16 maand tot 2,5 jaar, 2,5 jaar tot 3,5 jaar en 3,5 jaar tot 5 jaar. 

Tijdens de lessen speelt een professionele trainer in op de fantasie van het kind. Zo zijn bij voorbeeld de grote kegels de ene week ijscrèmehorentjes (waar ze moeten proberen een ijscrèmebal op te leggen), en de week erop een fruitboom (waarvan ze vruchten moeten plukken).

Een Baller-les duurt telkens 40 minuten. "Die tijd is bewust neergezet: niet te lang, niet te kort. Het is namelijk niet de bedoeling dat de ouder zijn kind afzet en snel even boodschappen doet tussendoor. Wel integendeel, de ouder, grootouder of eventueel grote broer of zus speelt mee. Want een kleintje dat samen met zijn papa of mama kan spelen, ondervindt dubbel zoveel plezier. Een vooraf ingepland moment van samen plezier beleven, bijlange niet zo onlogisch in de dagdagelijkse rush van een jong gezin…", zegt Luc Deraedt, voorzitter van vzw Sportskids.

Vlaanderen

Vanuit Sport Vlaanderen gaat momenteel veel aandacht naar sport voor kinderen, en met name sporten in gezinsverband is voor de huidige beleidsperiode een prioritaire pijler. Daar past BabyBallers perfect in. Voor peuters is er soms geen enkel ander aanbod dan zweminitiatie, en jonge ouders zijn vragende partij voor een verbreding van het keuzeaanbod. Vanuit deze visie is dit jaar Sportskids vzw opgericht, met Luc Deraedt, Luc Devroe en Dries Lescouhier als oprichters.

Sportskids start vanaf september 2020 BabyBallers op in Vlaanderen in 17 locaties, waaronder ook Leuven.

Corona

Vandaag laat het coronabeleid binnensporten voor beperkte groepen toe. De Baller lessen blijven qua aantal kindjes (max. 20) daar ruim onder het toegelaten maximum. BabyBallers is een binnen-gebeuren, en Sportskids maakt gebruik van de gemeentelijke sportruimtes.

Voor, tijdens en na alle lesjes zijn de nodige Coronamaatregelen voorzien (ouders bv. houden onderling afstand en dragen een mondkapje en het materiaal wordt tussen de klassen door telkens ontsmet) en zowel ouders als lesgevers krijgen voordien alle nodige instructies.

Samenwerking met SportWerk Vlaanderen

De kwaliteit van de les hangt voor een groot deel af van de lesgever/trainer. "Daarom doet Sportskids in eerste instantie nu beroep op de mensen van SportWerk Vlaanderen. Enkele hoofdtrainers van SportWerk zijn opgeleid in de U.K.. Zij leidden ondertussen collega-lesgevers verder op, en uiteraard wordt vanuit de U.K. ook (vanop afstand) assistentie verleend. Iedere lesgever wordt ook bijgestaan door een assistent."

Voetbalclubs

BabyBallers focust dus op de leeftijdscategorie die nog te jong is om zich bij een sportclub aan te sluiten. BabyBallers is géén voetbalschool, maar voetbal vormt wel de basis van het wekelijks speelmoment, en uiteraard komen talentjes op dat vlak ook wel snel boven drijven. Voor de verdere ontwikkeling van BabyBallers in België ziet Sportskids vzw daarom ook lokale voetbalclubs als mogelijke partner.

Inschrijven

Volg de Facebookpagina van de vzw voor meer info. De eerste les gaat door op zaterdag 5 september van 15.30 tot 17.30 uur in sporthal De Wijnpers, Mechelsevest 72 Leuven.  BabyBallers (1,5 tot 2,5 jaar) : 15u30 - 16u10, MiniBallers (2,5 tot 3,5 jaar) : 16u10- 16u50 en Ballers (3,5 tot 5 jaar) : 16u50 - 17u30. De lessen gaan elke zaterdagnamiddag door, behalve in de schoolvakanties. www.babyballers.be 

Lees meer over