Belgische zonnewagen vertrekt naar Zuid-Afrika voor langste wedstrijd ooit

De ingepakte zonnewagen van het Agoria Solar Team

De nieuwste zonnewagen van het Agoria Solar Team is via luchttransport vertrokken naar Zuid-Afrika. Een jaar lang werkten ingenieursstudenten van de KU Leuven aan de wagen om er in september mee deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge, een wedstrijd van meer dan 4.000 kilometer in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat het Belgische team zal deelnemen aan deze uitdagende wedstrijd op het Afrikaanse continent.

Het transport van een zonnewagen naar de andere kant van de wereld is een hele uitdaging. De zonnecellen bovenop de wagen zijn bijzonder kwetsbaar waardoor vermeden moet worden dat de zonnewagen tijdens het transport kan bewegen in de kist. Moest dit toch gebeuren hebben de studenten minder dan een maand de tijd om eventuele herstellingen uit te voeren voor de start van de wedstrijd. Een andere moeilijkheid bestaat erin om het zelfgebouwd batterijpakket, dat in de zonnewagen zit, veilig te transporteren en hierbij te voldoen aan alle internationale veiligheidsvoorschriften.

Naast de zonnewagen moet er ook heel wat materiaal om aan de zonnewagen te werken ter plaatse geraken. Dit materiaal is al enkele maanden geleden richting Zuid-Afrika vertrokken in een container die naast gereedschap ook andere dingen bevat zoals communicatie-apparatuur en kampeermateriaal voor het team. Het team zelf reist verspreid over de komende dagen af naar het Afrikaanse continent. De eerste groep vertrekt deze week nog en zal de route verkennen zodat de ingenieursstudenten niet voor verrassingen komen te staan tijdens de wedstrijd.

Voorbereidingen

Eénmaal ter plaatse heeft het team nog iets minder dan een maand de tijd om zich voor te bereiden op de Sasol Solar Challenge. De wagen zal uitvoerig getest worden om er zeker van te zijn dat er geen schade is opgelopen tijdens het transport. De testen zijn ook belangrijk omdat de Zuid-Afrikaanse weersomstandigheden anders zijn dan die in België. Door onder lokale omstandigheden nog heel wat testkilometers af te leggen hopen de studenten zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. 

De ingepakte zonnewagen van het Agoria Solar Team

Lees meer over