Belgisch Solar Team is klaar voor uitdagende zonnewagenrace door Marokko

21 oktober 2021 | 11u49 | Gepost door annpeeters
start
Het Agoria Solar Team staat maandag aan de start van een gloednieuwe uitdaging op Afrikaanse bodem, de Solar Challenge Morocco 2021. Op vijf dagen tijd zal de Belgische zonnewagen 2500 kilometer afleggen doorheen de Marokkaanse Sahara en het bergachtige binnenland. De ingenieursstudenten van de KU Leuven mikken op de eerste plaats met hun splinternieuwe zonnewagen: de BluePoint Atlas.

Volgende week neemt het Belgische Solar Team deel aan de Solar Challenge Morocco, een wedstrijd voor wagens op zonne-energie. Het is de eerste keer dat het team met een zonnewagen zal rijden op het Afrikaanse continent. Studententeams van over heel Europa nemen het tegen elkaar op in vijf etappes van elk ongeveer 500 kilometer die ze zo snel mogelijk moeten afleggen.

Uniek aan de wedstrijd in Marokko zijn de vele beklimmingen die de zonnewagen zal moeten maken. De route van loopt langs het steile Atlasgebergte, goed voor een totaal van meer dan 6000 hoogtemeters en hellingen tot wel 12%. Niet alleen de hoogteverschillen zijn indrukwekkend: de solar challenge gaat door op de openbare weg, wat betekent dat de BluePoint Atlas door het hectische Marokkaanse verkeer moet rijden. 

"De Solar Challenge in Marokko is geen gewone race. De steile bergen, slechte wegen en warme temperaturen maken er een echte uitdaging van die onze zonnewagen stevig op de proef zal stellen", zegt Birgitt Peeters (24, Holsbeek), Pilote van de zonnewagen.

Grondig voorbereid

Ter voorbereiding van de Marokkaanse Solar Challenge is de zonnewagen al grondig getest. Ondertussen staat de teller van de BluePoint Atlas al op 7300 kilometer, wat bijna drie keer de afstand van het parcours in Marokko is. Deze testen vonden onder andere plaats op Spa-Francorchamps, de luchtmachtbasis in Beauvechain en zelfs de Leuvense binnenstad.

"Na duizenden kilometers testen heb ik echt vertrouwen in onze zonnewagen. We gaan als team tot het uiterste om de eerste plaats te bemachtigen."

Sinds de aankomst van de zonnewagen in Marokko heeft het team ook al enkele testen uitgevoerd op Afrikaanse bodem. Deze zijn hoofdzakelijk om de piloten te laten wennen aan het Marokkaanse verkeer en klimaat. Het team is alvast overtuigd dat hun zonnewagen, een goede kans maakt om als eerste over de finish te rijden in Agadir. De lat ligt hoog voor het team, want met hun vorige zonnewagen, de BluePoint uit 2019, werden de Belgen zowel Europees- als wereldkampioen.

De Bluepoint Atlas in cijfers 

Topsnelheid
: 150 kilometer per uur
Gewicht: 180 kilogram
Autonomie: 700 kilometer (zonder zon!)
Zonnepaneel: 292 silicium zonnecellen (4 m²)
Aandrijving: Zelfontworpen elektromotor met efficiëntie van 98%

De Solar Challenge Morocco gaat van start op maandag 25 oktober en duurt tot en met vrijdag 29 oktober. De route telt 2500 kilometer.

Lees meer over