Bekende Vlamingen zetten schouders onder 10de ‘Week van de Valpreventie’

Studenten maken kennis met vrijwilligerswerk
Dertig tot vijftig procent van de ouderen komt minstens een keer per jaar ten val. De coronamaatregelen verhogen dit risico nog. Zo’n val kan ernstige gevolgen hebben, soms zelfs met de dood tot gevolg. Vanaf 19 april zetten 3 bekende Vlamingen hun schouders onder de 10de editie van de ‘Week van de Valpreventie’.

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Dertig tot vijftig procent van de ouderen komt minstens eenmaal per jaar ten val. De gevolgen kunnen zeer ernstiger zijn, met breuken of letsels aan het hoofd bijvoorbeeld. Valletsels kunnen ook vroegtijdige dood tot gevolg hebben. Daarnaast brengt dit ook een hoge maatschappelijke kost met zich mee. De totale jaarlijkse kostprijs voor alleen al maar de heupbreuken wordt geschat in Vlaanderen op 308 miljoen euro. Het aantal valincidenten en letsels zal door de vergrijzing alleen maar blijven oplopen. Zo voorspellen internationale modellen wereldwijd zeven dodelijke valincidenten per uur tegen 2030.

COVID-19 doet vallen

De coronamaatregelen hebben als keerzijde dat ze het risico om te vallen bij ouderen doen toenemen. Doordat ouderen minder buiten komen, bewegen ze minder. Bovendien zorgt een mondmasker ervoor dat ze minder goed zien. Daardoor raakt het evenwicht verstoord, zien mensen minder goed waar ze hun voeten zetten, verhoogt de angst om te vallen, gaan ze krampachtiger gaan lopen … en verhoogt het risico op een val.

“Daarnaast vertonen ouderen met COVID-19 vaak atypische klachten waaronder symptomen van acute verwardheid en die verwardheid doet het risico op valpartijen en ernstige letsels nog meer toenemen”, zegt professor Koen Milisen, Hoogleraar ouderenzorg aan de KU Leuven en voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen.

Eén tegen allen, allen tegen vallen

Maandag 19 april wordt de tiende editie van de ‘Week van de Valpreventie’ afgetrapt. Voor deze editie organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuur preventie Vlaanderen (EVV) een heuse battle: ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Het EVV wordt daarin bijgestaan door enkele bekende Vlamingen: Saartje Vandendriessche, Astrid Stockman en Steven Goegebeur zetten hun beste beentje voor om het risico op vallen bij ouderen zo klein mogelijk te maken.

Van 19 tot en met 25 april 2021 worden alle ouderen, hun familie, gezondheids - en welzijnswerkers uit de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd door de BV’s en professor Milisen om hun beste valpreventie beentje voor te zetten. Dit zal gebeuren door hen vier opdrachten te geven, elk gelinkt aan een belangrijke valrisicofactor. Per opdracht kunnen de provincies sterren verdienen. Wie op het einde van de Week van de Valpreventie de meeste sterren heeft verzameld, mag zich de ‘beste valpreventie-provincie van het jaar’ noemen!

Start je week actief

In de eerste opdracht daagt Saartje Vandendriessche de provincies uit om op 19 april de Week van de Valpreventie samen met haar actief te starten. In deze opdracht wordt de focus gelegd op: verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit. Lichaamsbeweging is één van de beste remedies om vallen tegen te gaan! Ook als je geen stoornis hebt in je evenwicht, gang of mobiliteit, wordt er aanbevolen om je algemene fitheid op pijl te houden. Bekijk het filmpje hier

In de smaak vallen

In de tweede opdracht daagt professor Koen Milisen de provincies uit om de beste hobbykok in je naar boven te halen en een maaltijd te maken die niet alleen lekker is maar ook rijk aan calcium, vitamine D en eiwitten. Het opnemen van voldoende vitamine D, calcium en eiwitten is belangrijk voor een goede werking van je spieren. Het houdt ook je botten sterk en vermindert het aantal letsels ten gevolge van een valincident. Bekijk het filmpje hier

Wandelen zonder vallen

Astrid Stockman daagt de provincies in de derde opdracht uit om tijdens het wandelen extra aandacht te besteden aan de omgeving waarin je dagelijks beweegt (bv. veilige stoep, genoeg rustbanken…). De focus ligt hierbij op de risico’s van een onveilige omgeving. De directe omgeving heeft namelijk een belangrijke invloed op valincidenten. Bekijk het filmpje hier

Zet je beste schoentje voor

In de laatste opdracht daagt Steven Goegebeur de provincies uit om aan de slag te gaan met je schoenen. Hierbij wordt de focus gelegd op de valrisicofactor ongepast schoeisel (bv. met gladde zool of slippers). Ongepast schoeisel heeft namelijk een negatieve invloed op je evenwicht en verhoogt het risico om uit te glijden, te vallen en te struikelen. Bekijk het filmpje hier

Lees meer over