Beiaardmuziek klinkt vanuit vier Leuvense klokkentorens

Leuven Bells

Van 22 juni tot en met 24 augustus spelen beiaardiers uit binnen- en buitenland maar liefst zestien concerten op vier Leuvense beiaarden.

Tijdens deze editie zullen vrouwelijke componistes van vroeger en jong talent van vandaag te horen zijn in de abtstuin in de Abdij van Park, het Groot Begijnhof, de binnentuin van Sint-Geertrui of vanuit een strandstoel op het Ladeuzeplein, maar ook al wandelend in de omgeving. 

Leuven Bells programmeert zowel internationaal gerenommeerde beiaardiers zoals Arie Abbenes (Nederland) en Koen Cosaert (België), maar ook jong talent zoals Peter Bray uit Australië, de Amerikaanse Claire Janezic en de Belg Jasper Depraetere. Het eerste concert vindt plaats op zaterdag 22 juni op de Vredesbeiaard in Abdij van Park, het slotconcert in het Groot Begijnhof op zaterdag 24 augustus. 

Vrouwelijke componisten in de kijker
Luc Rombouts, beiaardier en curator beiaardcultuur Leuven, zet tijdens deze editie van Leuven Bells muziek van vrouwelijke componisten in de kijker. Op drie beiaarden brengt hij het bijzondere programma ‘ComponistA’, dat volledig gewijd is aan muzikaal werk van componistes van de 12e tot de 20e eeuw zoals Anna Bon di Venezia, Marianna Martines, Mel Bonis en May Aufderheide. Deze componistes schreven hoogstaande muziek, maar hun werk haalt zelden een concertpodium. Katleen Everaerts, woordkunstenares en docente aan het SLAC, leidt de werken in op het Ladeuzeplein tijdens het concert van 22 augustus op de Universiteitsbeiaard. Bij de concerten op de beiaard van de bibliotheektoren kan je via schermen ook meekijken in de klavierkamer en de beiaardier live aan het werk zien.

Het volledige programma van het festival vind je op www.leuvenbells.be.

 

Lees meer over