Beiaardfestival Leuven Bells van start & winnaars compositiewedstrijd bekend

Leuven Bells
De Leuvense klokkentorens trappen ook dit jaar de zomer muzikaal op gang met een reeks zomerse beiaardconcerten. Van 20 juni tot 28 augustus spelen Belgische en Nederlandse beiaardiers in totaal zestien concerten op vier Leuvense beiaarden. Deze editie van Leuven Bells schenkt bijzondere aandacht aan 900 jaar norbertijnen en aan de muziek van Matthias Vanden Gheyn, de wereldberoemde Leuvense stadsbeiaardier van wie we in 2021 het 300e geboortejaar vieren. Vanden Gheyn was bovendien de inspiratiebron voor een wedstrijd voor beiaardcompositie en -bewerking die de voorbije maanden plaatsvond en waarvan de winnaars vorig weekend bekend gemaakt werden.

Leuven Bells start met een concertreeks op de Vredesbeiaard van Abdij van Park. “Omdat we dit jaar de 900e verjaardag van de norbertijnenorde vieren in de prachtig gerestaureerde Abdij van Park, treden in deze reeks vier beiaardiers op die verbonden zijn aan een (voormalige) norbertijnenabdij”, steekt schepen van Cultuur Denise Vandevoort van wal. “Luc Rombouts, onze curator beiaardcultuur Leuven én titularis van de Vredesbeiaard, geeft de aftrap op 20 juni om 15 uur. De weken daarna volgen Twan Bearda van de abdij van Grimbergen en Elien van den Broeck, die al sinds haar 14e op de beiaard van de abdij van Postel in Mol speelt. Janno den Engelsman van de Middelburgse beiaardtoren in Nederland sluit op 11 juli de concertreeks op de Vredesbeiaard af.”

Op 25 juli neemt de beiaard van de Sint-Geertruikerk de fakkel over voor de volgende vier concerten. Zowel gevestigde waarden als Kenneth Theunissen en Auke de Boer, als jong beiaardtalent Julia Toumassian nemen plaats achter het klavier.

De beiaard van de Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein zorgt ’s avonds voor extra sfeer in de stad met concerten op vier donderdagavonden. “Op 5 augustus en 26 augustus geniet je van extra spektakel: niet één, maar twee beiaardiers spelen dan samen de pannen van het dak van de bibliotheektoren. Op het Ladeuzeplein kan je bovendien niet enkel luisteren naar de beiaardmuziek, maar zie je via twee schermen de beiaardiers live aan het werk in de klavierkamer”, vertelt Bart Raymaekers, vicerector van de KU Leuven, bevoegd voor cultuur- en erfgoedbeleid. “Wie liever op een rustige plek zijn oren spitst, kan terecht in de Erasmustuin”, geeft hij nog mee.

De beiaard van het Groot Begijnhof sluit Leuven Bells af met vier concerten op zaterdagnamiddag 7, 14, 21 en 28 augustus. Opvallend hier is dat de vier gastbeiaardiers allen vaste bespeler zijn van een Vanden Gheynbeiaard, een beiaard van de hand van de Leuvense klokkengieter Andreas Jozef Vanden Gheyn, de jongere broer van Matthias.

“Als de coronamaatregelen het toelaten, richten we dit jaar opnieuw een luisterplaats in voor elk concert. Via een flyer of een QR-code geven we daar de titels en componisten van de gespeelde werken mee aan de luisteraars”, zegt Luc Rombouts, curator beiaardcultuur Leuven.

Het volledige programma vind je op www.leuvenbells.be.

Laureaten wedstrijd voor beiaardcompositie en -bewerking
De Leuvense klokken- en beiaardvereniging Campanae Lovanienses schreef een internationale wedstrijd uit voor beiaardcompositie en -bewerking met steun van onder meer de Vlaamse Gemeenschap, stad Leuven en KU Leuven. De wedstrijd kadert in het Vanden Gheyn-jaar en KNAL! Stadsfestival van de Big Bang. Afgelopen zaterdagavond werden de laureaten bekendgemaakt door curator beiaardcultuur Luc Rombouts op het Wereldbeiaardcongres. Het congres werd digitaal georganiseerd door Trinity College in Hartford (Connecticut, Verenigde Staten).

In categorie 1, het componeren van een beiaardwerk geïnspireerd door het thema ‘kosmologie’, ontving de jury maar liefst 32 inzendingen uit 12 landen. 

In deze categorie riep een internationale jury van acht componisten en beiaardiers, de Belg Geert D’hollander uit als winnaar met de compositie ‘Halos’. D’hollander is momenteel beiaardier aan de Bok Tower in Lake Wales (Florida, Verenigde Staten). De Antwerpse pianist Jeroen Malaise kreeg de 2de prijs en de Australiër Thomas Laue vervolledigde het podium. De winnende inzendingen speelt Luc Rombouts in première op 2 oktober om 16 uur op de bibliotheekbeiaard in het kader van Festival 20/21. Daarna zullen ze nog te horen zijn tijdens ‘KNAL!’. 

In categorie 2, een bewerking voor beiaard van een stuk uit de barokperiode, de periode waarin Vanden Gheyn leefde, stuurden 30 kandidaten uit 8 landen een compositie in. Vier beiaardiers uit binnen- en buitenland traden op als jury. Thomas Laue, beiaardier in Canberra (Australië), won de eerste prijs door een beiaardarrangement te maken van een vioolsonate van Isabella Leonarda. Geert D’hollander wint de 2e prijs en kaapt zo, net als Thomas Laue, in elke categorie een prijs weg. De Nederlander Roy Kroezen eindigde op plaats 3. De winnende arrangementen van categorie 2 zullen vanaf het voorjaar van 2022 onder meer uitgevoerd worden op de Vredesbeiaard van de Abdij van Park.

Campanae Lovanienses maakt een publicatie met de vijf hoogst gerangschikte werken uit beide categorieën en stelt deze ter beschikking van beiaardiers wereldwijd. Op die manier verrijkt deze wedstrijd het internationale beiaardrepertoire.

Lees meer over