Beethovenjaar: twee wereldpremières in Leuven

28 januari 2020 | 14u42 | Gepost door redactie
Beethovenjaar: twee wereldpremières in Leuven
In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Het is de rechtstreekse aanleiding voor het internationale Beethovenjaar, dat ook in Leuven niet onopgemerkt voorbijgaat. Le Concert Olympique presenteert er maar liefst twee wereldpremières onder leiding van internationaal gerenommeerd Beethovenexpert en dirigent Jan Caeyers. Ook elders in de stad zijn er initiatieven.
Het bericht Beethovenjaar: twee wereldpremières in Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

De Negende Symfonie is Beethovens Mona Lisa. Het is een iconisch werk dat immens populair is. De symfonie werd voor het eerst uitgevoerd in 1824 in Wenen. Beethoven bleef nadien echter nog vijlen aan de partituur. Researchers werkten vele jaren aan een gereviseerde versie op basis van zijn aantekeningen. Le Concert Olympique en Jan Caeyers hebben nu de grote eer om de wereldpremière van deze versie in Vlaanderen te brengen. Op woensdag 11 maart om 20 uur zal deze nog nooit opgevoerde versie voor het eerst weerklinken in Leuven.

Tiende symfonie
Nog naar aanleiding van het Beethovenjaar geeft Le Concert Olympique bovendien nieuw leven aan de schetsen van de onvoltooide Tiende Symfonie van Beethoven. Ze vroegen aan de Amerikaans-Duitse componist Jens Joneleit om op basis van materiaal van Beethoven een nieuw werk te schrijven. Geen historische reconstructie dus, maar een eigentijdse omzetting ‘naar de geest van Beethoven’. Het is een beklijvend stukje muziek geworden, dat Le Concert Olympique combineert met de onafgewerkte ‘Symfonie in h’ van Schubert, in combinatie met de ‘Pastorale’ van Beethoven.

Nog meer Beethoven
Ook elders in Leuven is er aandacht voor het leven en werk van Ludwig van Beethoven. “Beethoven had dan ook een verrassende link met onze stad aan de Dijle”, vertelt schepen Denise Vandevoort. “De familie is oorspronkelijk van Mechelen, maar zijn grootvader, Lodewijck van Beethoven (1712-1773), werkte ca 1731 in de Leuvense Sint-Pieterskerk als kapelmeester, organist en koorzanger. Los daarvan was Beethoven een bijzonder inspirerend man die onze Leuvense cultuurpartners graag voor het voetlicht plaatsen. Zo zijn er naast de concerten van Le Concert Olympique, dit voorjaar ook opvoeringen bij SLAC/Conservatorium en cultuurcentrum 30CC.”

Concertkalender in het kader van het Beethovenjaar

31 januari, 20 uur
Art of Sound #6: Happy Birthday Ludwig Edition | SLAC/Conservatorium  

Beethoven kan gerust beschouwd worden als één van de eerste supersterren van de experimentele muziek. SLAC gaat, geheel in de geest van de oude meester, op zoek naar wat Beethoven kan betekenen voor de jongste generatie experimentele muzikanten. In samenwerking met kunstencentrum STUK.

STUK Labozaal, 5 euro
meer info: www.slac.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

1 februari, 10 tot 17 uur
Pianodag – Beethoven | SLAC/Conservatorium

Zaterdag 1 februari staat SLAC van ’s ochtends tot ’s avonds in het teken van Beethoven. De dag start met een vertelling door Jos Meersmans en eindigt met een concert door de leraars piano. Tussendoor wisselen leerlingenconcerten en vertellingen elkaar af.

Foyer + Artrium SLAC, gratis voor leden Artrium
meer info: www.slac.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

21 februari, 20 uur | exclusief voor en in Leuven
Beethovens Onsterfelijke Geliefde | Jan Caeyers en Piet Kuijken (piano)

Jan Caeyers vertelt op zijn eigen meeslepende manier over het tragische liefdesleven van Beethoven. Hij portretteert Beethoven als een kwetsbare kunstenaar die zijn diepmenselijke gevoelens wist om te zetten in de mooiste muziek. Pianist Piet Kuijken doorweeft deze vertelling met fragmenten uit bekende sonates: de ‘Pathétique’, de ‘Mondschein’ en de ‘Appassionata’.

30CC/Schouwburg, 16 euro

11 maart, 20 uur | wereldpremière
Negende symfonie van Beethoven | Le Concert Olympique olv Jan Caeyers

LUCA School of Arts – campus Lemmens, 35 euro
meer info: http://www.leconcertolympique.eu/?utm_source=rss&utm_medium=rss

18 april, 20 uur
Scottish Songs – Beethoven & Weber | Reinoud Van Mechelen (tenor) en A nocte temporis

Zowel Beethoven als Weber arrangeerden Schotse folksongs voor een klassieke bezetting. Dat arrangementen van folksongs een belangrijk deel uitmaken van Beethovens repertoire zal voor velen een verrassing zijn. Toch arrangeerde hij maar liefst 160 traditionele melodieën, waarvan de overgrote meerderheid Schotse, Ierse, Welshe of Britse liederen. Naast de ‘Scottish Songs’ van Weber staat ook nog Beethovens liederencyclus ‘An die Ferne geliebte’ op het programma.

Iers college – kapel, 20 euro
meer info: www.30CC.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

23 april, 20 uur | wereldpremière

Tiende symfonie van Beethoven | Le Concert Olympique olv Jan Caeyers

LUCA School of Arts – campus Lemmens, 35 euro
meer info: www.30CC.be?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht Beethovenjaar: twee wereldpremières in Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over