Ballon van de Vriendschap krijgt nieuwe plek in Leuven

30 juli 2019 | 11u17 | Gepost door redactie
Ballon van de Vriendschap krijgt nieuwe plek in Leuven
Op 14 mei 2018 vertrok de Ballon van de Vriendschap met zijn vier bronzen personages op het Herbert Hooverplein. Op donderdag 1 augustus landt hij op zijn nieuwe locatie: het bloemenperk tegenover het busstation van De Lijn aan het Martelarenplein.
Het bericht Ballon van de Vriendschap krijgt nieuwe plek in Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Kunstenaar Dany ontwierp de acht meter hoge ballon in 1988, in opdracht van het Verbond der Jaartallen als geschenk voor de stad. Hij wilde ermee vertellen dat je met vrienden om je heen de zorgen van alledag kan overstijgen. Het standbeeld werd al enkele keren aangepast maar is bekend bij jong en oud. Bijna 30 jaar stond het op het Herbert Hooverplein. Bij de heraanleg van dat plein verdween het beeld tijdelijk uit het straatbeeld.

Nieuwe toplocatie

Dat de ballon niet terug kon naar zijn vertrouwde locatie, maakte heel wat emoties los bij de Leuvenaars en bij de Jaartallen in het bijzonder. “De stad zocht daarom een nieuwe prominente plek voor het kunstwerk en vond die aan de Tiensevest, vlak bij het busstation. Dat is één van de drukste plekken van de stad en zo is het bekende standbeeld erg zichtbaar aanwezig, zowel voor Leuvenaars als voor bezoekers van onze stad”, zegt schepen Dirk Vansina van openbare werken en restauraties.

Kunstenaar Dany Tulkens is alvast tevreden met de nieuwe locatie. Het werk krijgt in ieder geval meer ruimte en moet niet concurreren met kleppers zoals de bibliotheek of de kermis in september. Schepen Dirk Vansina: “Net in september, de feestmaand voor de Jaartallen, stond de ballon altijd verscholen tussen de kermiskramen. Maar vanaf dit jaar zal op de Jaartallendag de Ballon van de Vriendschap opnieuw het Leuvens straatbeeld sieren, als hulde aan de vriendschap. Want vriendschap, dat is de essentie van de Leuvense Jaartallen.”

Renovatie

Beeldhouwer Dany Tulkens gaf het geheel een grondige renovatie. De ballon zelf kreeg een lichtere patina in zilverchloride en de koperen mand werd vervangen door een mand in cortenstaal. Het standbeeld heeft nu een nieuwe centrale sokkel, die hoger en strakker oogt: een rechthoekige balk van 5 meter hoog in cortenstaal, waarop verticale, golvende vinnen zijn gelast. Omdat de ballon veel wind vangt, werd de sokkel vakkundig berekend door ingenieurs van het studiebureau LISST.

Planning werken

De voorbereidende werken voor het plaatsen van de ballon zijn ondertussen begonnen. De funderingen, het nieuwe onderstel met de panelen in cortenstaal, de mand en eventueel ook al de personages zullen woensdagavond klaar zijn. Op donderdag 1 augustus volgt dan de ballon. Die wordt om 7 uur opgeladen aan de stadswerkplaats in de Kolonel Begaultlaan en vertrekt om 8.30 uur richting Tiensevest met een uitzonderlijk transport. Dat neemt ongeveer een half uur in beslag. Daarna volgt de verankering van de ballon op de sokkel, zodat donderdagavond de Ballon van de Vriendschap bewonderd kan worden op zijn nieuwe locatie.

 

Het bericht Ballon van de Vriendschap krijgt nieuwe plek in Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over