BAAS ondersteunt opnieuw jonge ondernemers (in spé)

14 december 2020 | 10u33 | Gepost door annpeeters
20 jonge Leuvense ondernemers lanceren hun business concept op BAAS Pop-Up
In februari 2021 gaat MIJNLEUVEN voor de vierde keer op rij op zoek naar ondernemende jongeren tussen 18 en 28 jaar uit Leuven die hulp zoeken bij het uitwerken van een eigen (business)idee. Van kleine droom tot net opgestart, iedereen kan bij BAAS terecht voor nieuwe inzichten en concrete begeleiding. Inschrijven kan nog tot en met 27 januari.

Na drie jaargangen en meer dan 350 bereikte jongeren ondersteunt MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van stad Leuven, opnieuw geëngageerde en zoekende jongeren in de ontwikkeling van hun eigen (business)idee. BAAS start als een groepstraject met vier verschillende opdelingen, waarbij jongeren samengebracht worden op basis van de groeifase van hun idee. Zo vinden jongeren die nood hebben aan interessante invalshoeken of een grondig onderzoek bij BAAS vooral inspiratie en focus. Terwijl jongeren die op het punt staan op te starten of net opgestart zijn vooral hulp krijgen bij hun administratieve keuzes en hun eerste professionele stappen. Wat de insteek ook is, in elk van de vier groepen krijgen de deelnemers sessies aangeboden door experts van verschillende ondernemerschapsorganisaties, waaronder bijvoorbeeld Voka en Unizo.

“Zeker in deze moeilijke tijden is het belangrijk om de ondernemerszin van Leuvense jongeren te stimuleren en ze perspectief te bieden. Het interessante aan BAAS is dat er voor elke jongere een passend traject is. Die eerste onderzoeksfases of (semi-)professionele stappen zijn super waardevol en bevatten belangrijke lessen voor de toekomst”, aldus schepen van jeugd, Dirk Vansina. Ook Lalynn Wadera, schepen van economie, ziet de meerwaarde van BAAS: "Dankzij de laagdrempeligheid van MIJNLEUVEN komen er veel jonge ondernemers in ons Leuvense ecosysteem terecht. Die frisse wind is verrijkend voor iedereen. Wie uiteindelijk de stap naar het ondernemerschap zet, kan vervolgens aansluiting vinden bij andere lokale initiatieven voor jonge ondernemers, zoals LE(J)ON en Studio Start.”

Individuele coaching
Na de BAAS-sessies krijgt iedere jongere de kans om zijn of haar idee te pitchen voor een professionele jury, waarna een selectie van 20 BAAS-concepten kan rekenen op individuele coaching. Yassin Lamarti (25) schreef zich vorig jaar in voor het ‘Geen-idee’-traject en werd tijdens de pitching geselecteerd: “Ik had altijd een grote interesse in expressieve mannenmode. Maar of ik hiermee dan aan de slag wilde met een eigen kledinglijn of het oprichten van bv. een eigen winkel, dat wist ik bij mijn inschrijving nog niet. BAAS gaf me handvaten om die verschillende opties te onderzoeken en ondertussen weet ik welke richting ik uit wil. Om hier nog verder in bij te leren, ga ik mij ook dit jaar inschrijven. Maar dan als Pré-Starter.”

Naast de inhoudelijke sessies zorgt ook het contact met de andere deelnemers voor veel inspiratie. Zo had Dorien Draps (26) bij haar inschrijving als Starter reeds haar eigen interieuradviesbureau. “Ik was nog heel erg zoekende dat eerste jaar als zelfstandig ondernemer. Ik voelde dat ik nood had aan een klankbord en bij BAAS vond ik dat niet alleen bij de coaches, maar ook bij de andere deelnemers. Ze lieten me tijdens de groepssessies vaak onbewust anders naar de zaken kijken en ondertussen lanceerde ik zelfs een heel nieuw concept: de wandelblog en -podcast Op Wandel.”

Inschrijvingen
Wie de ondernemer in zichzelf wil ontdekken en verder ontwikkelen, kan zich inschrijven tot en met woensdag 27 januari 2021. Vanaf maandag 1 februari starten de BAAS-sessies tot begin april. De concrete uitwerking van het traject verloopt uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen.

Lees meer over