Audiologe en logopediste Tine Arras in de running voor prijs voor doctoraatsonderzoek

10 september 2024 | 21u41 | Gepost door annpeeters
Tine Arras

SciMingo vzw heeft de lijst bekendgemaakt van de geselecteerde kandidaten voor de Vlaamse PhD Cup 2024. Eén van hen is Tine Arras uit Kessel-Lo. 

In samenwerking met onder andere Radio 1 en Eos Wetenschap, nodigt deze competitie jongere onderzoekers uit om op op 16 oktober hun doctoraatsonderzoek op een toegankelijke en boeiende manier te presenteren aan het grote publiek. De deelnemers worden geconfronteerd met de uitdagende taak om de essentie van hun complexe onderzoeksproject in slechts drie minuten te verpakken.

Onder de zestien genomineerden vinden we Tine Arras, een audiologe en logopediste verbonden aan KU Leuven, die haar onderzoek naar de vroege gehoorontwikkeling bij kinderen met één doof oor presenteert. Arras’ doctoraat legt bloot dat kinderen met eenzijdige doofheid enorm profiteren van een gehoorimplantaat. Dit innovatieve apparaat stelt hen in staat om beter te horen en sneller taal te leren, vooral in uitdagende geluid omgevingen zoals drukke klaslokalen.

"Elk jaar worden in België ongeveer veertig baby’s geboren met één doof oor. Met een gehoorimplantaat geven we hen alle kansen om goed te ontwikkelen. Dankzij een nieuwe wet, gebaseerd op de resultaten van mijn doctoraat, krijgen ze dat implantaat sinds januari 2024 ook terugbetaald", zegt Arras. Dankzij haar gedegen onderzoek hebben beleidsmakers besloten om sinds dit jaar de kostprijs van een gehoorimplantaat, die rond de 15.000 euro ligt, terug te betalen. Dit besluit opent de deur voor veel eenzijdig dove kinderen om de voordelen van deze technologie te ervaren en beoogt hen een gelijke kans op ontwikkeling en een betere onderwijservaring te bieden.

De Vlaamse PhD Cup 2024 benadrukt de noodzaak om wetenschap en onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het evenement biedt jonge wetenschappers een podium om hun bevindingen te delen en de impact van hun werk op de maatschappij te tonen, en zoals Arras laat zien, kan die impact levensveranderend zijn.

Gertjan Franken

Ook Gertjan Franken is genomineerd. De webbrowsers wie we gebruiken om te surfen op het net zijn kwetsbaar voor hackers. Elke week worden er opnieuw softwarefouten, oftewel bugs, gevonden die de beveiliging van de webbrowsers ondermijnen. Gertjan Franken (KU Leuven) is een bug-historicus, die onderzoek doet naar de levensloop van zulke webbrowsers bugs. Zo kan hij hun ontstaan en de oorzaken ervan achterhalen, wat helpt om toekomstige bugs te voorkomen en beter te herstellen. Met eerder onderzoek won Gertjan Franken samen met twee collega’s in 2018 de Internet Defense Prize, uitgereikt door Facebook, goed voor zo’n 100.000 dollar. 

Thomas Winters

Thomas Winters is de tweede Leuvense computerwetenschapper die genomineerd is. Hoe leer je computers humor aan? En kan je ze humor laten herkennen? In zijn doctoraat aan de KU Leuven onderzocht Winters nieuwe manieren om computers stappenplannen te leren volgen om zo zelf humor te schrijven. Ook trainde hij de grote Nederlandstalige taalmodellen om zo automatisch de eerste Nederlandstalige humordetectors te creëren. 

Dit zijn de 16 geselecteerden:

Bioloog Michiel Lathouwers (Uhasselt - UNamur)
Ingenieur Carl D’heer (KU Leuven)
Historica Marie-Gabrielle Verbergt (UGent - FWO)
Computerwetenschapper Gertjan Franken (KU Leuven)
Chemicus Loren Deblock (UGent - FWO)
Bio-ingenieur Batist Geldhof (KU Leuven - FWO)
Ingenieur Klaas Vander Linden (KU Leuven - FWO)
Computerwetenschapper Thomas Winters (KU Leuven - FWO)
Medisch wetenschapper Tom Bleeser (KU Leuven - UZ Leuven)
Kinesitherapeut Astrid Blondeel (KU Leuven - FWO)
Medisch wetenschapper Liselore Loverix (KU Leuven - UZ Leuven - VIB - FWO)
Communicatiewetenschapper Sofie Vranken (KU Leuven - FWO)
Logopediste en audioloog Tine Arras (KU Leuven) 
Ingenieur Ivo Tanghe (UGent – Imec - FWO)
Historicus Siegfried Evens (KTH Royal Institute of Technology)
Literatuurwetenschapper Lore De Greve (UGent - FWO) 

 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over