Asielen sturen open brief naar Ben Weyts

6 juni 2019 | 14u39 | Gepost door redactie
Asielen sturen open brief naar Ben Weyts
Cattitude vzw uit Bertem heeft onlangs het initiatief genomen om een brief te sturen naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Ze kaart daarin de verplichte vaccinatie tegen leucose aan. Maar liefst een 50-tal andere asielen sprong mee op de kar, waaronder ook Zwerfkat in Leuven.
Het bericht Asielen sturen open brief naar Ben Weyts verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Beste Dierenwelzijn, Beste Ben Weyts, Beste Eric Van Tilburgh,

Midden mei kregen alle asielen en opvangorganisaties een envelop in de bus met daarin een aantal wijzigingen in het kennelbesluit. Vanaf 1 oktober 2019 worden alle asielen en opvangorganisaties door jullie verplicht om onze katten voor adoptie te laten vaccineren tegen leucose. We trokken met een vijftigtal organisaties een tijd geleden reeds aan de alarmbel, nog voor de nieuwe wet in voege zou treden.  Wij lieten duidelijk verstaan dat een vaccinatie tegen leucose verplichten, voor ons minder nuttig was dan een verplichte FIV test bij alle katten ouder dan 6 maanden voor vertrek. Mocht u enigszins wat onderzoek verricht hebben, dan wist u dat FIV (kattenaids) véél meer voorkomt dan FELV (leucose). In sommige regio’s zitten we met een prevalentie van maar liefst 15 à 20% FIV positieve katten tegenover hooguit 0.5% FELV positieve katten. Daarnaast zijn er heel wat katten die nooit buiten zullen gaan bij hun nieuwe eigenaar waardoor een FELV vaccinatie ook nutteloos blijkt. Wij willen hiermee niet zeggen dat een vaccinatie tegen leucose volledig nutteloos is, wij zijn van mening dat de toekomstige eigenaar deze vaccinatie zelf moet laten plaatsen bij hun dierenarts naar keuze. Noch de Advisory Board Cat Diseases, noch UC Davis Koret Shelter Medicine raadt een standaard leucose vaccin aan voor asielen, maar adviseren om eerst te kijken naar de omstandigheden van de kat.”

“We vragen ons dan ook af op basis van welk onderzoek beslist is toch een leucosevaccin te verplichten voor alle katten? De bijhorende kosten vallen gemiddeld rond de €40 per primovaccinatie tegen leucose. In asielen of opvangorganisaties worden er jaarlijks honderden katten ter adoptie geplaatst, en het is voor geen van ons haalbaar om deze extra kost opgelegd door dierenwelzijn te dragen laat staan nog maar eens door te rekenen aan een toekomstige eigenaar. Laten we even realistisch blijven, mochten wij de kosten bijrekenen bij onze adoptiebijdrage die nu gemiddeld tussen €130 à €150 ligt, dan vragen we binnenkort €170 à €190 per kat. Dat maakt dat de stap voor velen meteen een pak groter wordt om een asieldier te adopteren. Voor katten die reeds met de basisvaccinaties in orde zijn, wordt de verblijfsduur in het asiel ook nog eens verlengd met 3 tot 4 weken. Een langer verblijf = een hogere opvangkost.”

“Het wordt hoog tijd dat er een betere SAMENwerking komt tussen dierenwelzijn en asielen/opvangorganisaties. Op momenten dat veel van ons aan het verzuipen zijn, duwen jullie ons nog verder kopje onder in plaats van ons de hand te reiken en samen te werken aan een beter welzijn voor onze dieren.”

Volgende organisaties verzetten zich tegen het nieuwe besluit: Cattitude vzw, Zwerfkatten Rijkevorsel, Kattenopvang Waasland, Poezencentrale Mol, Helga’s Poezenhuis Opvang, vzw Oscar,    Dierenasiel Tienen, Pink Paws Pets Rescue, Dierengeluk vzw, Kitten in Nood, Dierenasiel Schoten, Dierenbescherming Mechelen, Duffels Kattenhuisje, Poezenbos, Kathy’s Cathouse, Fieke’s Poezenhuisje, Noodopvang Demerkat, Zwerfkat in Leuven, Vzw Kat-lijn, Dierenopvangcentrum Zemst, Cane & Gatto, Poezenopvang Poezelpootje, vzw Poezensnoetje, Kattentehuis Vergeet me nietje, Ziggy’s Poezenparadijs, Dierenwereldkruis vzw, Poezenplaneet vzw, Poezenmoeders Turnhout, De Snorhaar vzw, Dierenplezier Zennevallei, Hoop voor Zwervertjes, Kat Zoekt Thuis, ’t Kattenkwaad, Heartbeat, Katten-t-Huis, Kat De Goede Hoop, Het Felix Project, Katimoe, Sniffing Snouts, Kittenhuis Gent, Dierenasiel Ninove, Dierenasiel Unco Jerry, Noodasiel Lommel, Allemaal Poezen, Dierenasiel Schoten, KatThuis, Harten-diefjes, Veeweide Weelde.

Het bericht Asielen sturen open brief naar Ben Weyts verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over