Artsen in spe leggen toelatingsexamen af: "specialiseren omdat mama kanker heeft gehad"

Toelatingsexamen arts en tandarts
Menig student heeft vol spanning naar deze dag toegeleefd, want vandaag, 6 juli, worden de toelatingsexamens voor geneeskunde georganiseerd. Morgen is het dan weer de beurt aan de tandartsen in spe. In totaal hebben er zich een kleine 6.000 personen aangemeld die interesse hebben om aan de opleiding van arts of tandarts te beginnen. Onder hen ook Poya Seifar (22). “Ik heb altijd al de droom gehad om arts te worden. Het liefst wil ik me specialiseren in oncologie omdat mijn moeder kanker heeft gehad. Toen besefte ik pas hoe weinig we eigenlijk weten over de behandeling van die ziekte", vertelt Poya.

Een inspirerend verhaal, dat van Poya. Hij besliste als een kind al dat hij aan het toelatingsexamen ging deelnemen. Vandaag legde hij het eerste examendeel af. “Het examen ging goed. Ik was een uur eerder klaar dus ik heb de veertig vragen grondig kunnen nakijken. Het feit dat het examen digitaal was, was helemaal geen probleem, want de voorbije maanden verliepen mijn lessen ook allemaal op die manier. Ik wil mjn studies technische bestuurskunde nu combineren met een opleiding tot arts om later directeur te worden van een ziekenhuis”, dixit Seifar.

In het Van Den Heuvelinstituut in Leuven hangt een gespannen sfeer. Groepjes studenten staan verspreid over de binnenplaats en overlopen hun antwoorden op het examen dat ze net afgelegd hebben. Het Van Den Heuvelinstituut is maar een van de meer dan honderd locaties in Vlaanderen waar de toelatingsexamens voor arts en tandarts doorgaan. Twee jaar geleden moesten alle gegadigden zich nog wenden tot de Heizel in Brussel, waar het examen toen in de vorm van een massa-evenement werd georganiseerd. Door de uitbraak van het coronavirus was die manier van examineren niet langer mogelijk.

Grootste van Vlaanderen

“Vandaag hebben we ongeveer 240 inschrijvingen voor het examen van arts en morgen komen er nog eens om en bij de 200 studenten die het examen voor tandarts willen afleggen”, vertelt Goele Bossaert, coördinator van het artsenexamen in het Van Den Heuvelinstituut. “Daarmee zijn we de grootste examenlocatie in heel Vlaanderen. Verder kan er in Leuven nog op drie andere plaatsen examen afgelegd worden, waaronder in Gasthuisberg.”

Voor het examen hebben de studenten een demo gekregen, die hen moet klaarstomen op de vragen die hen te wachten staan. “Het eerste deel van het examen bestaat uit kennisvragen over wiskunde, biologie, fysica en chemie. Het tweede deel zijn dan de generieke competenties zoals leesvaardigheid en sociale vermogens. Het is nu voor het tweede jaar op rij dat het examen doorgaat op de computer, maar de studenten zijn dat ondertussen gewoon door het onlineonderwijs dat ze het afgelopen jaar gekregen hebben”, aldus Bossaert.

De resultaten worden bekendgemaakt op 16 juli. Om toegelaten te worden moet een student geslaagd zijn en tot een bepaald percentage van kandidaten met de beste resultaten behoren. Vorig jaar hebben 4.061 mensen deelgenomen aan het examen voor arts, waarvan er 1.285 ook effectief mochten starten met de opleiding. Bij de tandartsen mochten 181 van de 939 personen die het examen hebben afgelegd hun schoolboeken bestellen.

Lees meer over