Annelies Verbeke nieuwe huisschrijver van KU Leuven

annelies verbeke
Volgend academiejaar treedt auteur Annelies Verbeke aan als writer-in-residence van de KU Leuven. Zij neemt de fakkel over van Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal Verbeke onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook gastlezingen geven, gelegenheidsteksten opstellen en de relatie tussen literaire creativiteit en artificiële intelligentie verkennen in een interdisciplinair onderzoeksproject.

Annelies Verbeke werd in 1976 geboren in Dendermonde en studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de UGent en scenarioschrijven aan het Brusselse RITCS. In 2003 verscheen haar debuutroman Slaap!, bekroond met onder andere de Vlaamse Debuutprijs. Daarna volgden andere romans, verhalenbundels, novelles, scenario’s, columns, theaterteksten, een kinderboek en talrijke nominaties en prijzen. Zo kreeg Verbekes roman Dertig dagen (2015) de F. Bordewijkprijs, de Opzij Literatuurprijs en de Lezersprijs van NRC Handelsblad. Haar werk is in zesentwintig talen vertaald.

De auteur schrijft toneelteksten in opdracht van theatergezelschappen als Wunderbaum en SKaGeN. Haar stuk Daar gaan we weer (White Male Privilege) werd in 2018 uitgekozen voor het Theaterfestival. In 2018 werkte Annelies Verbeke als Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waaruit het essay ‘De taal van de wereld’ ontsproot.

In 2019 gaf Annelies Verbeke aan KU Leuven een felicitatierede voor de afstuderende masterstudenten van de Faculteit Letteren en vertelde hun toen: “Ik ben verslaafd aan lezen en probeer zoveel mogelijk over geografische en tijdsgrenzen heen te lezen om telkens weer te beseffen dat er zoveel verschillende manieren zijn om het goed te doen, om telkens weer te begrijpen dat er altijd meer is om te ontdekken”. In januari 2021 verscheen haar nieuwe verhalenbundel Treinen en Kamers, die heel lovend werd onthaald.

Bart Raymaekers, vicerector van de groep Humane Wetenschappen en bevoegd voor het cultuurbeleid aan de KU Leuven, licht het belang van een universitaire huisschrijver toe: “De keuze voor een writer-in-residence past in een steeds sterkere beweging om kunst en wetenschap, verbeelding en onderzoek dichter bij elkaar te brengen. Literatuur, beeldende kunsten en  podiumkunsten laten elk op hun manier zien dat creativiteit een onmisbaar onderdeel vormt van het kennislandschap.”

Relatie AI-taal

Annelies Verbeke zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren. Het vak maakt deel uit van de masteropleidingen westerse literatuur, culturele studies en taal- en letterkunde, maar staat ook open voor studenten van andere opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden twintig studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

“Ik kijk ernaar uit mijn liefde voor literatuur te delen met jonge mensen die er ook van houden”, reageert  Verbeke. “Verder wil ik onderzoeken wat de relatie tussen artificiële intelligentie en taal vandaag de dag betekent. Ik heb al enkele kortverhalen geschreven en werk aan een theatertekst waarin artificiële intelligentie een belangrijke rol speelt. Aan de KU Leuven vind ik vast de mensen die er een licht op kunnen werpen.”

Liefde voor literatuur

Annelies Verbeke zal als huisschrijver ook meewerken aan culturele events. Zo vroegen KU Leuven en Behoud de Begeerte aan haar voorganger Saskia De Coster om een literaire avond te cureren. Zelf wil Verbeke werken rond diversiteit in de literaire canon. “Met het schrijverscollectief Fix dit wil ik al langer vrouwen meer plaats in de canon geven”, legt de aanstaande huisschrijver uit. “Het streven is er gekomen omdat ik merkte dat ik zelf een blinde vlek heb. Met hulp van studenten en andere geïnteresseerden wil ik die blinde vlek wegwerken.”

Daarnaast begeleidt de writer-in-residence een reeks leesclubs voor studenten en personeelsleden. Op die manier hoopt KU Leuven liefde voor literatuur te stimuleren. Het initiatief bracht hen het afgelopen jaar samen met het boek als lijmmiddel, in een tijd waarin ze noodgedwongen afstand hielden. Tot slot zal Annelies Verbeke gelegenheidsteksten schrijven en gastlezingen geven.

Lees meer over