Animal Rights protesteert tegen hersenexperimenten op resusaapjes aan KU Leuven

Resusaapjes
Animal Rights heeft recent bekendgemaakt dat de KU Leuven in 2019 bijna twee miljoen euro van de Vlaamse overheid heeft ontvangen voor de financiering van nieuwe hersenexperimenten op 12 resusapen. "De universiteit achtte het niet nodig om te reageren in de Belgische media, maar verkondigde wel leugens in de Britse krant The Sun."

Wie keek naar de Canvas documentaire ‘Dieren als instrumenten’ van enkele jaren geleden kreeg een heel vertekend beeld voorgeschoteld over het mentale en fysieke welbevinden van de proefapen. Alle proefapen aan de KU Leuven worden op dezelfde manier 'gebruiksklaar' gemaakt. Ze hebben gaten in hun schedels geboord en met cement wordt een fixatie-staaf of ‘headpose’ aan de schedel vastgehecht. Dit staafje dient om de kop van de apen te fixeren tijdens dierproeven. Volgens de onderzoekers hebben ze daar helemaal geen last van en zijn de experimenten volledig pijnloos.

Onaangekondigde inspectie geeft zicht op echt dierenleed bij proefapen

Animal Rights heeft in het verslag van een onaangekondigde inspectie van het Dienst Dierenwelzijn iets heel anders gelezen. Zo klinkt het onder meer in het verslag: “Primaat 'Brain' had 2 headposes. Bij het afhalen van de headposes bleek hieronder een ontsteking te zitten. De wonden worden opengelaten om te genezen. Primaat 'Abu' bloedt gemakkelijk aan zijn headpose. Hij verloor recent zijn headpose en kreeg nadien een bloedtransfusie, extra ijzer en proteinshakes… Indien hij niet beter wordt zal euthanasie overwogen worden.” Daarnaast werd zonder bijkomende verklaringen vermeldt dat een primaat genoemd 'Dipsy' een epilepsieaanval heeft gehad en een ander aapje een arm had gebroken.

“Hiermee is duidelijk dat de apen wel ongemak en pijn voelen door de vreselijke fixatie-staafjes op hun hoofd en dat ze er zelf aan de gevolgen van deze 'standaardprocedure' kunnen sterven. We zijn verontwaardigd dat de KU Leuven de ernst van haar dierenmishandeling met leugens verdoezelt en dat de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn tot nu toe niet ingrijpt”, zegt Jen Hochmuth.

 Een apenleven is blijkbaar 7.000 euro waard

Inmiddels heeft Animal Rights ontdekt dat de KU Leuven het geld van de overheid gebruikt om apen te kopen aan een gepeperde prijs van 7.000 euro voor een leven. De aankopen gebeuren bij het Biomedical Primate Research Center (BRPC) in Nederland. Dat is het grootste primatenonderzoekscentrum van Europa, een plek waar Animal Rights eerder deze maand nog de trieste beelden in bijlage genomen heeft.

Animal Rights roept op om de petitie tekenen voor de stopzetting van de apenproeven en eist de vrijlating van de meer dan 40 proefapen: 

www.animalrights.be/teken-de-petitie-red-de-ku-leuven-apen.

Animal Rights eist dan ook dat de overheid het financieren van alle apenexperimenten stopzet. “Wij eisen dat onderzoeksbudgetten geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van humane methoden die een beschaafde samenleving waardig zijn”, benadrukt Hochmuth. Deze namiddag voerde Animal Rights actie tegen de experimenten aan de KU Leuven.

Lees meer over