Animal Rights protesteert op Oude Markt

protest
Op donderdag 7 januari organiseert Animal Rights een protestactie op de Oude Markt van Leuven om aandacht te vragen voor de 40-tal proefapen die opgesloten zitten aan de Universiteit. Het doel is de vrijlating van alle proefapen uit het proefdiercentrum. Verder wil Animal Rights voorkomen dat de KU Leuven op het einde van de rit de proefapen afmaakt in plaats van ze naar een opvangcentrum te sturen.

"Aan de KU Leuven worden proefapen gemiddeld 7 tot 10 jaar hergebruikt. Dat is al jarenlang een discussiepunt tussen de ethische commissie en de onderzoekers van de KU Leuven. Uiteraard neemt het opleiden van de apen voor deze proeven veel tijd in beslag. De onderzoekers verkiezen liever om de apen zo lang mogelijk te hergebruiken. Dit toont aan dat de onderzoekers helemaal niet begaan zijn met de behoeften van de dieren", zegt Jen Hochmuth, Campagnecoördinator van Animal Rights. 

"Daarenboven pleiten we ervoor dat proefdieren een waardig pensioen krijgen, dat ze geadopteerd kunnen worden. Het lijkt ook alsof het lot van de proefapen aan de KU Leuven volledig in handen ligt van de onderzoekers zelf, met weinig toezicht door de bevoegde instanties van de overheid. We willen dat daar verandering in komt."

Animal Rights wil met haar protestactie aandacht vragen voor de problematiek van proefaapjes.   

Lees meer over