Alternatieve fietsroutes naar campussen KU Leuven en UCLL

28 september 2021 | 12u33 | Gepost door annpeeters
fietsen
Na het WK wielrennen is het aan de studenten om door Leuven te fietsen. Naar aanleiding van het nieuwe academiejaar lanceren studentenkoepel LOKO, KU Leuven, UCLL, LUCA School of Arts en stad en Politie Leuven drie alternatieve fietsroutes voor studenten die op de campussen Proximus en Gasthuisberg les volgen.

Het academiejaar is weer van start gegaan en het aantal fietsers neemt opnieuw toe in Leuven. Verkeersleefbaarheid werd in het Zonaal Veiligheidsplan van de politiezone Leuven opgenomen als prioriteit. Het is dan ook een uitdaging voor de Leuvense politie om de verkeersdrukte veilig te laten verlopen.

Het is niet voor elke student evident om zich met de fiets naar de les te verplaatsen. Zo ligt Campus Gasthuisberg een stuk hoger dan Leuven centrum of Heverlee, waardoor studenten (en personeel) soms moeilijk te motiveren zijn om op hun fiets te stappen. Campus Proximus ligt op 12 minuten trappen van het centrum, voor velen te ver om te fietsen.

Om aan beide uitdagingen tegemoet te komen, stelde LOKO, de Leuvense studentenkoepel, voor om enkele alternatieve routes uit te werken om zo de drempel te verkleinen om naar de les te fietsen. De routes werden in overleg met de onderwijsinstellingen, de stad Leuven en de studenteninspecteur van Politie Leuven zodanig uitgewerkt dat ze aantrekkelijker, aangenamer en veiliger zijn dan de doorsneeroutes.

Bij de start van het academiejaar verwelkomt Leuven opnieuw zo’n 50.000 studenten. Heel wat kleinere wegen en doorsteekjes zijn niet gekend bij studenten. Ze zijn nochtans aantrekkelijk en veilig als fietsroute. Daarom heeft men enkele alternatieve routes uitgetekend waar het aangenaam en veilig fietsen is. De routes worden aangeduid met pijltjes, zodat studenten de routes vlot vinden bij de start van het academiejaar. 

Alternatieve route naar Campus Gasthuisberg

Zo is er de alternatieve route naar Campus Gasthuisberg die via de binnenring naar het vernieuwde fietspad van de Herestraat loopt. Dit is een goed alternatief voor de Mgr. Van Waeyenberghlaan. Voor wie van Heverlee komt, loopt de route langs de Groenveldstraat. De Tervuursesteenweg oversteken is nog steeds geen sinecure, maar de meest geschikte oversteekplaats wordt wel aangeduid, om te vermijden dat je tegen de richting fietst bij het oversteken aan de Tervuursepoort.

Alternatieve route naar Campus Proximus

Verder is er een alternatieve route naar Campus Proximus, die via de groene Abdij van Park naar het industrieterrein van Haasrode leidt. Zo wordt de smalle en drukke Geldenaaksebaan vermeden. Daarnaast is het best aangenaam om door de velden en langs de koeien naar de les de fietsen.

De routes worden aangeduid met pijltjes. Deze zullen tot december 2021 blijven hangen. De routekaartjes zullen online beschikbaar blijven op de websites van LOKO, Hogeschool UCLL en KU Leuven.

k1
k2
k3
k4

Lees meer over