Al Ihsaan-moskee dreigt erkenning en dus ook subsidie te verliezen

26 juli 2019 | 09u08 | Gepost door redactie
Erkenning Al Ihsaan moskee dan toch niet ingetrokken
De Leuvense Al Ihsaan-moskee, waar de imam in 2017 moslims opriep om hun vrouwen een tik met een stok te geven als ze ongehoorzaam zijn, dreigt nu zijn erkenning te verliezen. De imam werd toen geschorst door de Moslimexecutieve, maar is er sinds eind vorig jaar weer actief. Vlaams minister-president Liesbeth Homans start de procedure op […]
Het bericht Al Ihsaan-moskee dreigt erkenning en dus ook subsidie te verliezen verscheen eerst op Leuven Actueel.

De Leuvense Al Ihsaan-moskee, waar de imam in 2017 moslims opriep om hun vrouwen een tik met een stok te geven als ze ongehoorzaam zijn, dreigt nu zijn erkenning te verliezen. De imam werd toen geschorst door de Moslimexecutieve, maar is er sinds eind vorig jaar weer actief.

Vlaams minister-president Liesbeth Homans start de procedure op om de erkenning van de moskee in te trekken. Reden is dat het Wilselse gebedshuis de erkenningsvoorwaarden om subsidies te krijgen niet respecteert en dat het salafisme er onderwezen zou worden. Voor dat laatste heeft de minister-president ernstige aanwijzingen, zo zou het onderwijs georganiseerd worden door een salafistische vereniging, een radicale stroming binnen de islam. “Die lessen staan haaks op onze westerse waarden en normen en zijn een potentieel gevaar voor de verspreiding van extremisme”, zegt Homans.

Homans stuurde een brief naar de Moslimexecutieve, het moskeebestuur, de gemeenteraden van Leuven en Herent en het provinciebestuur van Vlaams-Brabant en vroeg hen om binnen de 60 dagen advies te geven over de moskee.  Na hun inbreng zal beslist worden of de erkenning al dan niet wordt ingetrokken.

“Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de Al Ihsaan moskee met Leuvense subsidies het salafisme verspreidt in onze stad. De N-VA heeft in 2017 al uitgebracht dat dezelfde imam preekte dat vrouwen een lichte tik met een miswak, een dunne stok, konden krijgen bij ongehoorzaamheid. Toch kreeg de moskee 12.500 euro jaarlijkse subsidie van het schepencollege om te werken aan ‘een positieve beeldvorming over islam en moslims’. Dan kan je even goed pyromanen subsidiëren om op brandgevaar te wijzen,” zegt N-VA fractievoorzitter Lorin Parys. De moskee huist, via een erfpachtovereenkomst, in een gebouw van de stad.

Veel vragen
“Hoe kan het dat het stadsbestuur, na het incident met dezelfde imam over het geven van een tik aan vrouwen, subsidies toekent aan deze moskee voor een positievere beeldvorming van de islam? Wist burgemeester Ridouani dat het salafisme in deze moskee werd verspreid? Als dat niet het geval was, hoe komt het dan dat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, niet op de hoogte is van wat er op zijn grondgebied, in gebouwen van de stad afspeelt bij organisaties die hij betoelaagt? Was er dan geen verhoogde alertheid nadat N-VA aan het licht bracht dat deze moskee licht tikken tegen vrouwen predikte? Hoeveel Leuvenaars volgen er in de moskee salafistisch onderricht?”, vraagt Lorin Parys zich af.

Spoedbijeenkomst commissie Veiligheid
“Leuvenaars hebben snel recht op duidelijkheid en antwoorden op hun bezorgdheden. Wij vragen dan ook dat de commissie Veiligheid van de Leuvense gemeenteraad met spoed bijeenkomt,” zeggen Lorin Parys en Lies Verlinden.

Het bericht Al Ihsaan-moskee dreigt erkenning en dus ook subsidie te verliezen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over