Afval uit Dijle en Vaart wordt verwerkt tot producten voor sportclubs

29 september 2021 | 11u54 | Gepost door annpeeters
afval
Op zondag 3 oktober wordt aan maakleerplek aan de Vaartkom de aftrap gegeven van het project ‘Leuven River Upcycling’. Dit project wil afval, dat verzameld wordt via gratis aangeboden kajaktochten op de Vaart en Dijle, verwerken tot nieuwe bruikbare producten voor Leuvense sportclubs.

Het project is een initiatief van de Leuvense kajakclub KSKCL, Dijlejutters, JCI Leuven vzw, in nauwe samenwerking met talrijke partners binnen maakleerplek, zoals High Tech Lab, Honk vzw, Arktos, Reisburo Roulot en ook de vzw Leuven 2030. Met de ondersteuning van Tofsport Leuven kon de kajakclub reeds twee kajaks aankopen die publiek toegankelijk gesteld worden. 

Verschillende organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om via verschillende initiatieven de Leuvenaar te sensibiliseren rond de problematiek van riviervervuiling en om via verder onderzoek de methoden om zwerfafval, (in het bijzonder plastiek), uit rivieren te halen en te recycleren. Naast het ophalen of ‘jutten’ van drijvende plastics en hergebruik ervan, zet het iedereen heel laagdrempelig aan tot sporten in de buitenlucht.  

Vanaf woensdag 6 oktober kan iedereen gratis vaartochtjes van 90 minuten reserveren op de Leuvense Vaart om afval te jutten. maakleerplek (Stapelhuisstraat 13) vormt het startpunt. Daar wordt het gejutte afval verzameld en gesorteerd. Hoeveel afval er verzameld wordt, en hoe dit hergebruik concreet in het werk zal gaan, is onderdeel van een ‘plastic innovatie challenge’ en onderzoek dat door KU Leuven en LE(j)ON wordt opgezet.  

Lees meer over