Afscheid van Rosée Dewit (96): de sterke vrouw achter Au Bouquet Louvaniste

Au Bouquet Louvaniste brengt veel mooie herinneringen tot leven.

Leuven heeft zopas afscheid genomen van Rosée Dewit, de dame die van ijssalon Au Bouquet Louvaniste een monument maakte in Leuven. Roséke overleed op 6 januari op 96-jarige leeftijd in woonzorgcentrum Sint-Vincentius. “Rosée was erg geliefd bij de Leuvenaars omdat ze altijd zo lief was voor haar klanten”, vertelt Daniel Theys.

Toen Rosée Dewit als 14-jarige ging werken in ijssalon Au Bouquet Louvaniste, toen nog in de Diestsestraat, kon niemand vermoeden dat ze zou uitgroeien tot een levend monument in Leuven. Eén decennium later zette Roséke een stap die het culinaire leven in Leuven een instituut zou opleveren. Rosée verloofde zich met de zoon van haar werkgever en het koppel opende een tweede vestiging van Au Bouquet Louvaniste op het Rector De Somerplein. De eerste vestiging sloot uiteindelijk de deuren, de tweede groeide uit tot het beste ijssalon van de streek en zou blijven bestaan tot de eeuwwisseling. Zo ongeveer iedereen die ooit bij Rosée Dewit en Alphonse Gijsens een crème gingen eten, weet het vandaag nog en krijgt het water opnieuw in de mond.

Het pand van Au Bouquet Louvaniste is ondertussen al 18 jaar de thuisbasis van Theys&Miseur. Rosée bleef wonen op de bovenste verdieping en werd voor Daniel Theys zo goed als familie. Hij was ook bij haar toen ze haar geliefde Leuven voor eeuwig achterliet op 6 januari. “Rosée zal hier aanwezig blijven, dat voel ik”, zegt Daniel Theys. “Ze heeft met Au Bouquet Louvaniste geschiedenis geschreven in Leuven. Ze bleef ook na de sluiting van het ijssalon bijzonder populair. Als ze een wandeling maakte door de stad dan moest ze om de twintig meter stoppen omdat de mensen haar aanspraken over die lekkere ijsjes die ze vroeger konden eten in Au Bouquet Louvaniste. Ze was erg geliefd omdat ze zo lief was voor de klanten. Ik zal Rosée erg missen want ze is in die 18 jaar een beetje familie geworden voor ons.”

Lees meer over