Afrika Filmfestival gaat vrijdag van start

30 september 2021 | 18u55 | Gepost door annpeeters
afrika
Op vrijdag 1 oktober 2021 opent het festival zijn 26ste editie in de Kinepolis met La Nuit des Rois in aanwezigheid van de Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacôte.

Het Afrika filmfestival gaat vrijdag van start. Het loopt tot 16 oktober en brengt meer dan 50 Europese en Belgische Premières.  In het totaal worden bijna 100 films vertoond. 

Het eerste weekend 2 en 3 oktober staat in M-Museum het teken van de Young African Film makers (YAFMA’s) waarvoor 43 kortfilms uit 22 Afrikaanse landen uit meer dan 1000 inzendingen werden geselecteerd, allen Belgische premières. De avond van 2 oktober programmeert het Depot de film Rumba Kings met een concert van Dizzy Mandjeku – Op 16 oktober staat een andere Rumba film Rumba Rules op het programma in M-Museum, in aanwezigheid van de cineast Sammy Baloji.

In het kader van de 25ste verjaardag kan het publiek op 5 en 6 oktober van ’s morgens tot ’s avonds in het Waegenhuis -Brusselse straat- met enkele kenmerkende films uit vorige edities kennismaken.

Op  9 en 10 oktober staan voor de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie in M-Museum 5 films in het teken van de mensenrechten op de affiche. 

De traditionele Awards Avond vindt plaats op vrijdag 15 oktober in de Kinepolis met de bekendmaking van de laureaten van de diverse competities: de Yafma’s, de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie, de Belgische Filmpers prijs en de International Student Award. De Life Time Achievement award wordt dan ook uitgereikt aan Mirko Popovitich, cineast en voormalig directeur van Africalia.

Op 16 oktober sluit het AFF af in het M-Museum met een Congo, Rwanda Burundi dag, de voorstelling van het nieuwe boek van Ludo de Witte “Moord in Burundi” en in de Kinepolis met Lingui van de Tsjaadse filmmaker Mahamat Saleh Haroun.

Hoewel de Covid-situatie de komst van nationale en internationale gasten erg moeilijk maakt zullen er uit eigen land en de buurlanden opnieuw enkele tientallen kunnen begroet worden, waaronder Philippe Lacôte, Merid Behre, Ammen Simpson Ogedengbe, Maarten Goethals, Azubuike Erinugha, Matthias De Groof, David Kashiunga, Sammy Baloji, David Nadeau, Ike Bertels, Zakaria Nouri, Angélique Mbundu, Dady Kiyangi,  Bwanga Pilipili, Jean-Michel Kibushi, Rosine Mbakam, Makela Pululu, Moise Ilunga, Alphonse Muambi, Sybile Cishahayo, Eddy Munyaneza, Babetida Sadjo, Simon Coulibaly Gillard, Marie-Josée Kokora, en vele anderen.

Informatie over alle films www.afrikafilmfestival.be

Lees meer over