Actie voor Palestina

actie
Woensdagavond vond er in Leuven een actie plaats uit solidariteit met Palestina. De actie werd georganiseerd door Intal Leuven, UNDIVIDED for KU Leuven, Comac en RedFox. Ze eisen dat Israël haar apartheids- en bezettingspolitiek en de bombardementen op Gaza stopt en dat de Belgische regering sancties oplegt aan Israël.

Onder de naam ‘Leuven For Palestine’ kwamen woensdagavond manifestanten samen op het Ladeuzeplein in Leuven. De actie werd georganiseerd door onder andere vredesbeweging Intal Leuven, diversiteitsplatform UNDIVIDED for KU Leuven, Comac en RedFox. Die laatste zijn de studenten- en jongerenorganisatie van de PVDA.

"Israël schendt al sinds 1948 systematisch het internationaal recht. Nochtans wordt in de media en politieke kringen gesproken alsof het een conflict tussen twee gelijke zijden is. De apartheidspolitiek, de blokkering van Gaza en de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem worden al jaren met klem veroordeeld door de Verenigde Naties”, zegt Bram Deraedemaker van RedFox. “Dat kan alleen maar ongestraft gebeuren dankzij de steun van de Verenigde Staten en westerse regeringen zoals België.”

Daarom eisen de organisaties dat België sancties neemt tegen de Israëlische regering. “Ons land heeft altijd de mond vol van mensenrechten. Van verschillende regeringspartijen komt er nu ook stoere taal”, zegt Zied Waridat van Comac, die zelf een Palestijnse achtergrond heeft. “Maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijven concrete maatregelen uit en laten ze de onderdrukking van de Palestijnen oogluikend toe.”

Over heel de wereld zien we een solidariteitsbeweging met de Palestijnen ontstaan. Ook in België zijn er al op verschillende plaatsen acties gebeurd. Na onder andere Brussel, Antwerpen, Gent en Luik is het nu de beurt aan Leuven.

actie

Lees meer over