Actie op Ladeuzeplein tegen dure koten

protest
Studenten voerden vandaag actie tegen de huidige staat van de Leuvense kotenmarkt. Ze verzamelden op het Ladeuzeplein met slaapzakken en tenten. 

Met de actie willen de studenten aan de alarmbel trekken: nieuwe studenten in Leuven vinden geen betaalbaar kot, huidige studenten zien de prijs van hun kot met tientallen euro’s per maand stijgen. “Algemeen beheerder van de KU Leuven Wim Desmet zei begin dit academiejaar dat de kotenmarkt in balans was en er voldoende piekopvang is. Vandaag, aan het einde van het academiejaar, zien we dat het omgekeerde waar is,” zegt Gil Puystiens van Comac. Op sociale media verzamelde Comac tientallen getuigenissen van mensen die problemen hebben met een kot.

De huurprijzen van studentenkoten slaan volgend academiejaar overal op, met stijgingen van dertig, vijftig, voor sommige koten met meer dan zeventig euro per maand. Dat is wettelijk mogelijk, omdat huurprijzen gekoppeld zijn aan de index. Kotbazen kunnen zich dat permitteren, omdat er een gigantisch tekort is aan betaalbare koten in onze stad. Studenten hebben geen andere optie dan die woekerprijzen betalen. “Veel studenten financieren hun kot met een studentenjob. Door die prijsstijgingen moeten wij meer uren kloppen om hetzelfde kot te betalen. Sommigen gaan moeten kiezen tussen werken of studeren en misschien zelfs stoppen. Dat zal de sociale ongelijkheid in het hoger onderwijs nog verder vergroten”, zegt Gil Puystiens.

“De Leuvense kotenmarkt kampt al een paar jaar met een structureel probleem,” zegt Gil Puystiens. “Er is een tekort aan koten, vooral aan betaalbare koten. Om die acute nood aan betaalbare koten in Leuven aan te pakken, eisen wij dat de KU Leuven zo snel mogelijk 300 extra (container)koten moet voorzien en verhuurt aan de maximumprijs van haar eigen gesubsidieerde kamers. Ook eisen we dat de stad Leuven in onderhandelingen bij nieuwe huisvestingsprojecten moet eisen dat minstens 50% van de kamers basiskamers van maximum 16m² zijn. Die zijn kleiner en goedkoper, maar comfortabel genoeg voor de meeste studenten.”

"Er moet ten slotte ook iets gedaan worden aan het racisme op de kotenmarkt. Discriminatie is nog steeds sterk aanwezig in de woningmarkt. We eisen dan ook dat de KU Leuven en de stad Leuven samenwerken om academische praktijktesten op de kotenmarkt uit te voeren, zodat de problematiek duidelijk in kaart kan worden gebracht en discriminatie kan worden aangepakt,” aldus Puystiens.

protest
protest

Lees meer over